3D-printing - van vrijheid in ontwerp tot kwaliteitscontrole

  • Technologie

In de afgelopen jaren is 3D-printing uitgegroeid tot een volwassen productie technologie. Aanvankelijk werd 3D-printing in staat geacht om een derde industriële revolutie te ontketenen.

3D-printing - van vrijheid in ontwerp tot kwaliteitscontrole

Van vrijheid in ontwerp tot kwaliteitscontrole. Klik hier voor volledige grootte.

Het was echter jarenlang meer een nieuwigheid dan een praktisch hulpmiddel voor hoog-volume industriële productie. Sinds de implementatie van technologische innovaties en aanzienlijke kostenreducties onderzoeken een toenemend aantal bedrijven grootschalige productie voor bestaande en nieuwe producten. Bijna elke dag ontstaan er nieuwe toepassingen en aangezien deze technologie steeds breder en dieper wordt verspreid over de industrie, de maker en de consumentensector, wordt dit alleen maar meer.

3D-printing is een proces voor het maken van een fysiek object uit een driedimensionaal digitaal model, meestal door het op elkaar plaatsen van vele dunne lagen van een materiaal. Het brengt een digitaal object (in een CAD-weergave) in zijn fysieke vorm door laag voor laag materiaal toe te voegen. De methode is toepasbaar op een verscheidenheid aan materialen: variërend van de bekende klasse van polymeren tot metalen, keramiek en zelfs beton.

Afwijkende materiaal eigenschappen?

Bij het printen van een product kunnen de materiaaleigenschappen afwijken van de eigenschappen die worden verkregen bij conventionele productie, zoals spuitgieten. Niet alleen door de methode om het materiaal in gelaagdheid aan te brengen, maar ook door de manier waarop de grondstoffen worden toegepast.

Bijvoorbeeld: de meeste 3D printers van kunststoffen gebruiken een filament om onderdelen te printen. Dit filament wordt gemaakt door extrusie van een polymeerverbinding. Als bijv.spuitgieten wordt gebruikt voor het produceren van kunststof onderdelen, is het maken van een filament niet nodig. Het filament-productie proces kan leiden tot extra afbraak van de polymeermoleculen (lager molecuulgewicht, verkleuring, lagere mechanische of chemische weerstand, ...). Inzicht in de effecten van de verschillende productie stappen op de kwaliteit van uw product stelt u in staat om de productkwaliteit en levensduur te optimaliseren.

Begrijpen van uw materialen: van filament tot degradatiemechanismen

Een grondig inzicht in materialen is essentieel om de beste beslissingen met betrekking tot het printen van producten te maken. De groep Material Analysis van Philips Innovation labs kan u ondersteunen bij materiaalgerelateerde vragen van productontwikkeling tot de gehele levenscyclus van het product ondersteunen om uw 3D-print activiteiten te versnellen.

Wat u ook print, thermoplastische polymeren, reactieve polymeersystemen, keramiek of metalen, het Innovation labs kunnen u materiaal- en analytische ervaring op basis van het reeds vele jaren ondersteunen van niet-digitaal / conventioneel processen aanbieden.

Vervaardiging verandert naar digitaal ......... materialen niet!

Voor vragen, neem contact op met Ben Broers:

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!