AgriFood Capital verbindt agrifood met technologie

  • Technologie

De digitale revolutie is in volle vaart en veranderingen volgen elkaar snel op. Nieuwe technologieën krijgen een steeds grotere impact op ons dagelijkse leven. Dat geldt ook voor de ontwikkeling, productie en het vermarkten van ons voedsel. Waar Noordoost-Brabant toonaangevend in is.

AgriFood Capital verbindt agrifood met technologie
Maak kennis met Eline van den Haak. Deze startende onderneemster - nog student - zet haar eerste stappen in de precisielandbouw.

In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de voedselsystemen van de toekomst. We onderzoeken hoe we invulling kunnen geven aan noodzakelijke vernieuwingen van de agrifood sector. Het gaat om radicaal nieuwe of sterk vernieuwde productiemethoden voor plantaardige producten (groenten) en dierlijke eiwitten, livestock en insecten. Maar ook om oplossingen voor de verduurzaming van de veehouderij. Dit doen we onder andere samen met hét high-tech innovatie centrum Brainport Eindhoven.

Prototype

Via het Europese ACTTiVAte kunnen innovatieve MKB-ondernemers hun eigen technologie in een andere sector toepassen of een technologie uit een andere sector zelf toepassen. Precisielandbouw met behulp van drones, aquaponics en teeltmethoden met LED-verlichting zijn voorbeelden van smart agrifood systems in onze regio. In 2017 wordt in Boekel het prototype van een uniek varkenshouderijconcept van Big Developments gerealiseerd. Deze stal zal als test- en ontwikkelfaciliteit in gebruik worden genomen.

Uitdagingen voor mens, omgeving én dier

In Noordoost-Brabant liggen er genoeg uitdagingen voor mens, omgeving én dier. Smart AgriFoodsystems kunnen helpen om die uitdagingen aan te gaan. Zo kunnen boeren niet wachten tot de Soil Optimizer op de markt is. Deze innovatieve bodemanalysator helpt om precies te bepalen hoeveel bemesting en chemicaliën nodig zijn om hun gewassen optimaal te laten groeien. De Soil Optimizer komt uit de koker van Eline van den Haak uit Rosmalen. Pas 21 jaar oud en nog volop bezig met haar studie aan de TU/e Bedrijfskunde. Inmiddels heeft ze het bedrijf Haak Innovations opgericht en werkt ze met een heel projectteam aan de ontwikkeling van de Soil Optimizer. “Ontwikkelen doe je samen” zegt de gedreven ondernemer/student. AgriFood Capital hielp haar mede aan een netwerk.

Kennis slim combineren

De kickstart voor de Soil Optimizer was voor Eline het winnen van de TU/e contest in 2015. Dat stimuleerde haar om te onderzoeken of de Soil Optimizer technisch echt realiseerbaar was. En of het mogelijk was om hem rendabel te maken. Eline van den Haak: ‘Ik heb het niet alleen bedacht he. Samen met mijn tweelingzus Frederique, die bioloog is; qua kennis vullen we elkaar enorm aan.’ Inmiddels maakt Frederike deel uit van het projectteam dat rondom de Soil Optimizer is ontstaan. Net als vader Arno van den Haak, met ruim 25 jaar ervaring in de energiesector, en Frenk- Jan Baron, masterstudent aan de WUR en gespecialiseerd in biosystemen.

Marktvalidatie

Kennis slim combineren vanuit andere vakgebieden is volgens Eline essentieel om een product te laten slagen. Minstens zo belangrijk als de behoefte van de markt zelf. ‘Het idee voor de Soil Optimizer ontstond door onze eigen tuin. Als gezin zaten we veel in het buitenland. Als we dan terugkwamen in Rosmalen, zag het gras er niet uit met al die gele plekken. Ik droomde er als kind van dat ik daar een oplossing voor had. Toen het eerste idee vorm kreeg, ben ik gaan kletsen met boeren uit de omgeving. Ik wilde weten of zij interesse zouden hebben in een apparaat dat de grond analyseert. De boeren die ik sprak, waren helder. ‘Als zoiets op de markt komt, koop ik het meteen’ zeiden ze.’ Dat positieve geluid beperkte zich niet tot Noordoost- Brabant maar was over heel Nederland en zelfs wereldwijd hetzelfde.

Bij de AgriFoodTechbeurs eind 2016 (Brabanthallen in ´s-Hertogenbosch) kreeg Eline met haar bedrijf Haak Innovations een podium. Dit was mogelijk via het Innovatieprogramma Brabantse AgroFood 2020 waar AgriFood Capital één van de partners van is. ‘We hebben op die beurs laten zien dat de Soil Optimizer de landbouw meer rendabel maakt door boeren gericht te adviseren over wat hun bodem of kasgrond nodig heeft. De gegevens die de Soil Optimizer namelijk verzamelt uit de bodem, vertaalt het apparaat naar de juiste hoeveelheid bemesting en bestrijdingsmiddelen.’

Creëren netwerk

Eline wil zich eerst focussen op het afronden van haar studie, maar is blij met het sneeuwbaleffect dat rondom de Soil Optimizer is ontstaan. ‘Het meedoen aan de HTXL startup bootcamp heeft enorm geholpen om een netwerk te creëren. Daaruit is het contact met ZLTO ontstaan. Zij brachten me weer in contact met Jacob van den Borne, een grote aardappelboer die voorloopt op het gebied van precisielandbouw, waaronder het gebruik van drones. Toen helder was dat ik me in beginsel vooral op de agrifood wilde richten, benaderde ik AgriFood Capital. Die brachten me in contact met OndernemersLift+. OndernemersLift+ begeleidt mij nu bij de verdere opbouw van Haak Innovations. Naast kennisdeling en marktvalidatie is een netwerk superbelangrijk. En natuurlijk zo´n competitie waarmee het allemaal begon!’

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!