Ambitieus vooruitkijken en arbeidsmarktrelevant opleiden

  • Agrofood & Biobased

Verschillende maatschappelijke factoren gaan de komende jaren gevolgen hebben voor de voedingsmiddelen- en diervoedersector in de regio. Er gaat een groot tekort ontstaan aan (proces)operators. Het huidige personeel stroomt steeds meer uit wegens pensioen, er is sprake van een toegenomen automatisering waardoor de behoefte aan breder, technisch, goed geschoolde operators toeneemt. Werk aan de winkel dus.

Ambitieus vooruitkijken en arbeidsmarktrelevant opleiden

Buigen over mogelijke oplossingen

“Een 25-tal bedrijven zijn in 2009 gaan samenwerken juist om problemen als deze het hoofd te bieden.” Aan het woord is Jos van Asten Programmamanager van Food & Feed Noordoost-Brabant. “De behoefte aan technisch geschoold personeel betekent een uitdaging die NU opgepakt moet worden voor de toekomst. Zeker als je weet dat bijvoorbeeld de bol-opleiding Procestechniek in de regio Veghel-Oss-Uden al een paar jaar geen instroom meer genereert” aldus Van Asten.

Het oprichten van Food & Feed Noordoost-Brabant is een belangrijke stap. Ook is er samenwerking gezocht met ROC de Leijgraaf. De  bol opleiding Procestechniek moet nieuw leven ingeblazen worden, met meer nadruk op de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie. Van Asten: “Een van onze doelen is meer jongeren op de juiste techniekopleidingen te krijgen. Als je weet dat we in de regio in 2016 behoefte hebben aan meer dan 700 nieuwe werknemers in de procestechniek, dan besef je dat de tijd dringt.”

“Met de toenemende automatisering in onze fabrieken is het belangrijk dat we onze werknemers een extra opleiding kunnen bieden zodat ze hun huidige functie voort kunnen zetten.”
Ilse in ’t Zandt, Unilever/Unox in Oss

Van Asten: “We zijn ons gaan buigen over mogelijke oplossingen. Een daarvan is het aantrekkelijker maken van de opleiding Procestechniek, maar ook het verduidelijken van wat je precies met de bol opleiding kunt bereiken. Dat willen we doen door te laten zien wie de werkgevers in de regio zijn en waar je tijdens en na de opleiding terecht kunt. Bovendien maken we de opleidingen meer arbeidsmarktrelevant. Dat is imagoverbetering aan een kant en een betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt aan de andere kant.” 

De restyling van de opleiding is een belangrijke stap die genomen moet worden. Van Asten: “Dat doen we samen met De Leijgraaf. Zij zijn voor ons de logische partner op het gebied van scholing. Bij De Leijgraaf kennen ze als geen ander de markt en de partijen die actief zijn in de regio, De Leijgraaf verzorgt al jaren opleidingen Procestechniek voor medewerkers in bedrijven (VAPRO basis, A, B en C). Behalve het restylen willen we de opleiding ook gaan koppelen aan stage- en baangaranties en eventueel studie- en boekengeldvergoedingen. Daarnaast gaan we samen met de betrokken bedrijven actief voorlichting geven op de vmbo-scholen in de regio. Voor de toekomst en de doorontwikkeling van (nieuwe) werknemers gaan we de bbl-trajecten procestechniek ook verder uitbouwen.”

Het belang voor de doelgroepen

Vanuit Food & Feed Noordoost-Brabant zijn zo’n 15 bedrijven betrokken bij het ‘projectplan opleiding Procestechniek’. Bedrijven van naam die stevig verankerd zijn in de regio. Zo nemen onder andere Mars, FrieslandCampina DMV, Vetipak, Peka Kroef en Unox actief deel. Food & Feed en De Leijgraaf spelen in dit verband een faciliterende rol. Met name De Leijgraaf heeft als opleider een centrale rol: de brug tussen instroom vanuit de vmbo’s naar de uitstroom richting de arbeidsmarkt.

“Met het oog op werkgelegenheid, de huidige ontwikkelingen in andere sectoren en de toekomst van veel jongeren, biedt de opleiding Procestechniek gigantisch veel mogelijkheden voor de regio Veghel, Oss en Uden.”  Johan Verbruggen, Vetipak in Veghel/Oss

Niet kunnen beschikken over genoeg gekwalificeerd personeel is een serieuze bedreiging voor de continuïteit van bedrijfsvoering in de regio. Op termijn bestaat daardoor mogelijk de kans dat productielocaties naar andere regio’s verdwijnen. Volgens Van Asten zijn de maatregelen in het belang van alle doelgroepen. “Leerlingen kunnen we een baangarantie bieden en dus zekerheid. Voor de regio levert het behoud van werkgelegenheid op. En de bedrijven zelf kunnen beschikken over goed opgeleid personeel, afgestemd op hun situatie en imagoverbetering.”

Doelstelling is om de nieuwe opleiding Procestechniek (vooralsnog op niveau 2 en 3) in september 2013 van start te laten gaan.

Meer informatie over Food & Feed Noordoost-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over ROC de Leijgraaf:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!