‘Appkuns baanbrekend in medische sector met kunststof endoscoop'

  • Industrie

Sinds jaar en dag werkte de medische wereld vrijwel uitsluitend met RVS of alumiunium instrumenten. Tot dit jaar. In opdracht van Oldelft Ultrasound BV uit Delft ontwikkelde Appkuns, specialist in de ontwikkeling én productie van kunststof producten, een kunststof stuurhuis voor endoscopen.

‘Appkuns baanbrekend in medische sector met kunststof endoscoop'

Corne van Baal: "Fantastisch om onze passie voor performance in plastics wederom tot leven te zien komen met dit product."

"Een geheel nieuw product, waarvan er inmiddels ruim 500 verkocht zijn", aldus Corné van Baal, directeur bij Appkuns te Oosterhout. "Door de voordelen die kunststof biedt verwachten we dat steeds meer medische producten een kunststof variant gaan krijgen.

Gebruiksvriendelijk voor arts én patiënt

Specifieke eigenschappen van kunststof ten opzichte van RVS of aluminium zijn de grote vormvrijheid en het lagere gewicht van het materiaal. Kunststof kan je praktisch in elke gewenste vorm produceren. Dat geeft verbeteringen op ergonomisch vlak, wat prettiger is voor het medische personeel én de patiënt. 

Strenge medische richtlijnen

Waarom is er dan niet eerder overgestapt op kunststof, kun je je afvragen. De medische wereld kent strenge richtlijnen waaraan een instrument moet voldoen. Zeker bij een endoscoop ligt de lat hoog, gezien men deze gebruikt voor inwendig medisch onderzoek. Appkuns ging de uitdaging echter graag aan. “Met alle vertrouwen”, zegt Corné, “want we zijn met onze kunststof producten sterk vertegenwoordigd in de medische sector.”

Tekeningen aanpassen

In opdracht van Oldelft Ultrasound BV, leverancier van de endoscoop aan toonaangevende bedrijven in de internationale markt van healthcare, werden vorig jaar de eerste stappen gezet. Uitgangspunt voor het prototype waren de tekeningen van Oldelft. “Om tot een definitief product te komen, werden alle kunststof onderdelen door Appkuns getoetst in het kader van ‘Design for Manufacturing (DFM)'. Om dit te realiseren pasten we samen met Oldelft Ultrasound en één van onze partners Hittech Multin BV, mede verantwoordelijk voor engineering en assemblage, de tekeningen aan op optimale produceerbaarheid.

Matrijzen maken: een behoorlijke vertaalslag

Een tweede slag in het proces was het ontwerp en de productie van de diverse productmatrijzen. “Dat vraagt een geheel andere aanpak dan voor RVS of aluminium instrumenten. Binnen de kaders van een uitdagend budget moesten alle kunststof onderdelen samen het stuurhuis voor een endoscoop vormen. Dat moest er niet alleen strak uitzien en ergonomisch zijn, maar ook door artsen en medisch personeel als gebruiksvriendelijk worden ervaren én aan de strenge normen en procedures voldoen.

Resultaat en voordelen

Constructieve samenwerking tussen opdrachtgever, systeem leverancier en producent resulteerde in een succesvolle marktintroductie van de eerste kunststof endoscoop in de internationale medische sector.

Al ruim 500 endoscopen verkocht

De doorlooptijd, van eerste ontwerp tot definitief product, bedroeg ca. een jaar. Binnen een jaar is het plan op de tekentafel gerealiseerd. “Voor een nieuw project met deze omvang en complexiteit is dat heel gebruikelijk. Achteraf gezien, is het zelfs relatief snel gegaan. ”De klant van Oldelft Ultrasound BV is zeer tevreden, aldus Van Baal. “De eerste vijfhonderd endoscopen zijn al verkocht, wereldwijd. We verwachten er jaarlijks duizend tot tweeduizend te produceren.”

Meer kansen voor medische apparatuur en instrumenten?

Zeker! “Met dit product heeft Appkuns wederom laten zien dat we alle mogelijkheden van kunststof kunnen benutten. Naast de gebruikelijke professionele vaardigheden vraagt een medisch project ook dat je als producent met de klant meedenkt en sterk bent in kleine en specifieke series. Op basis van jarenlange ervaring weten we waar de cruciale punten zitten in een proces. Doordat we daarnaast werken met vakkundig personeel durven we dergelijke uitdagende projecten aan te nemen. Dit product is nog maar het puntje van ijsberg als het gaat om wat er mogelijk is met kunststof. Daar willen we de medische wereld absoluut mee verder helpen."

Specifieke voordelen van de endoscoop:

  • Uitvoering conform eisen voor toepassing in medische sector, inclusief materiaalkeuze, IPA bestendigheid, waterdichtheid.
  • Gebruiksvriendelijk door verhoogde ergonomie en verlaging gewicht.
  • Kostprijsverlaging door effectief ontwerp en productiemethode.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over APPKUNS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!