Avans Hogeschool doet onderzoek naar eendenkroos als veevoer

  • Agrofood & Biobased

In het kader van het Interreg Vlaanderen – Nederland project Blauwe Keten heeft Avans Hogeschool onderzoek gedaan naar de inzet van eendenkroos als veevoer.

Avans Hogeschool doet onderzoek naar eendenkroos als veevoer

Eendenkroos, wat lokaal en met een hoge opbrengst per vierkante meter geproduceerd kan worden, kan hiermee mogelijk de inzet van soja als veevoer vervangen.

Onderzoek Avans Hogeschool

Avans Hogeschool heeft een theorie studie uitgevoerd naar de vraag of vee bereid is om eendenkroos te eten én zo ja, welke effecten dit heeft op het vee. Tevens zijn er bedrijven bezocht die kennis hebben opgedaan op dit gebied. Er kan voorzichtig gesteld worden dat verschillende typen vee niet direct afgunst hebben van eendenkroos én dat eendenkroos, in ieder geval tot op zekere hoogte, geen negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van het vee en/of zijn producten.

Inzetbaarheid eendenkroos

Tot slot is er onderzocht in hoeverre wet- en regelgeving van toepassing is op de verhandelbaarheid en de inzet van eendenkroos in de feed, food en non-food industrie. Hier uit is gebleken dat eendenkroos (of zijn inhoudsstoffen) ingezet en verhandeld mogen worden in de feed industrie, mits er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Inzet in de food industrie is nog niet toegestaan, maar dit zal naar verwachting de komende jaren gaan veranderen.

Meer informatie over Centre of Expertise Biobased Economy:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!