Avans leidt omvangrijk onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw

  • Innovatie & MVO

Avans gaat samen met partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onderzoek doen naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw om CO2-uitstoot terug te dringen. Het onderzoeksproject ‘Circulair Biobased Construction Industry’ (CBCI) duurt 3,5 jaar.

Avans leidt omvangrijk onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw

Het project, met een totale financiële omvang van bijna zeven miljoen euro, ging op 1 maart van start. Het doel van het project is om een werkende aanpak te ontwikkelen voor circulair en biobased bouwen. Dat betekent grondstoffen hergebruiken en nieuwe bouwmaterialen ontwikkelen van plantaardig materiaal. Daarvoor is meer nodig dan enkel aandacht voor de bouwmaterialen.

Proofs of concept

“Binnen het CBCI-project onderzoeken we de technische, economische en juridische aspecten van de transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar de biobased, circulaire bouw. We doen dit door op real life schaal prototypes te maken van gevelelementen en deze binnen het project weer te ontmantelen en circulair in te zetten. Zowel op product als op materiaalniveau. Hierdoor creëren we proofs of concept voor de transitie van de traditionele naar de circulaire biobased bouw van de toekomst”, aldus Willem Böttger, lector Biobased bouwen bij Avans Hogeschool.

Living labs

Gedurende het project wordt een kliniek van Emergis in Zeeland circulair gerenoveerd, met toepassing van biobased materialen. Ook in Gent vindt een renovatie plaats van een historisch pand van de KU Leuven. In de SPARK Maker Space in ’s-Hertogenbosch zullen prototypes ontworpen, geproduceerd, getest, gemonteerd en gedemonteerd worden. Daarbij maken onderzoekers gebruik van de modernste productietechnieken zoals robots.

Nieuwe leermogelijkheden studenten Avans

Docent-onderzoekers en lectoren van het Expertisecentrum Technische Innovatie, het Expertisecentrum Sustainable Business en het Center of Expertise Biobased Economy werken in dit project samen met partners en observers in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Gedurende het project zullen studenten van diverse opleidingen van Avans bij het project betrokken worden, waaronder Bouwkunde, Technische Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Milieukunde, Industrial Engineering en Communicatie Multimedia Design.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!