BalkenLasMachine (BLM) is operationeel bij Akker Metaal uit Oss

  • Industrie

Akker Metaal is het tweede staalconstructiebedrijf in Nederland met een operationeel gerobotiseerd aflas verwerkingscentrum (BLM), ontwikkeld door ProduLAS uit Oosterhout.

BalkenLasMachine (BLM) is operationeel bij Akker Metaal uit Oss

Volautomatisch worden bij Akker Metaal stalen profielen afgelast. De lasinformatie komt direct uit het Tekla 3D model. Lees verder waarom Directeur Arno van den Akker tot deze investering heeft besloten: "Als vooruitstrevend staalconstructiebedrijf was ik al langer geïnteresseerd in de BalkenLasMachine van ProduLAS. Ik heb gewacht met aanschaf, totdat de BLM stabiel werkte bij ons collega bedrijf Reijrink Staalbouw, waar deze installatie al geruime tijd operationeel is."

Geen geloof in gerobotiseerd hechten

"Waarom heb ik gekozen voor de BLM die alleen maar kan aflassen en niet het hechtproces ondersteunt? Ik geloof niet in gerobotiseerd hechten dit is een te dure optie, bovendien is het totale proces te traag voor de MKB staalbouwer. De BLM software vertaald laslijnen uit de Tekla 3-D tekening direct naar Lasrobot instructies. Omdat het logistieke proces van de BLM volautomatisch verloopt, hoeven af te lassen profielen alleen opgelegd te worden verteld Arno van den Akker enthousiast, de BLM doet de rest. Ik heb de BLM volledig naar mijn eigen wensen kunnen opbouwen. Voor seriematig laswerk heb ik gekozen voor een extra lasstation met twee manipulatoren", aldus Arno van den Akker.

Volcontinu produceren

"De besturingssoftware van de BLM (Human Machine Interface) is erg interactief en gebruiksvriendelijk gaat Arno v.d. Akker verder. De volgorde van de af te lassen profielen is door de BLM operator zelf te bepalen. De BLM operator is zeker geen fulltime functie. Omdat ook het logistieke proces volautomatisch verloopt: aanvoer, manipulatie, aflassen afvoer en afleg van af te lassen profielen kan de BLM desgewenst volcontinu laten draaien," aldus Arno van den Akker.

Extra lasstation

Arno van den Akker vervolgt: "Om de BLM zo rendabel mogelijk te gebruiken, heb ik een lasstation met losse manipulatoren bijgekocht voor het lassen van seriematige producten. De lasrobot kunnen we dan inzetten voor andere, -kleinere-, vaak seriematige lasconstructies, op de momenten als er geen werk is voor de BLM. Hierdoor wordt stilstand tot een minimum beperkt".

Foutloze continue lasproductie

Naast een foutloos continue lasproductie met een permanente hoge laskwaliteit, is het vooral een prettige gedachte dat de gelaste constructiebalken die naar de bouw gaan, altijd zullen passen. Hierdoor worden faalkosten in het bouwproces voorkomen. Niet alleen worden las(loon)kosten gereduceerd, maar blijven de montagekosten op de bouwplaats binnen het gecalculeerde budget, aldus Arno van den Akker. Hij geeft aan in ProduLAS een perfecte partner en leverancier te hebben gevonden voor de verdere uitbouw van zijn modern constructiebedrijf.

Meer informatie over ROBOFLEX:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!