Beginnerscursus IP Academy helpt met slagvaardiger inzetten van intellectueel eigendom

  • Zakelijke dienstverlening

V.O. Patents & Trademarks start het nieuwe jaar met twee cursussen over intellectueel eigendom (IE). De cursussen worden verzorgd vanuit haar IP Academy. Wie nog betrekkelijk onbekend is met IE, maakt in de basiscursus kennis met de verschillende vormen hiervan.

Beginnerscursus IP Academy helpt met slagvaardiger inzetten van intellectueel eigendom

In het bijzonder is deze cursus geschikt voor MKB-bedrijven die zich bezighouden met innovatie.

Toegankelijk karakter

De basiscursus is een interessante verkenning voor wie de wereld van octrooien, merken en modellen nog vrij onbekend terrein is maar in zijn of haar werk wel regelmatig met IE te maken heeft. Het karakter van de cursus is toegankelijk, de cursisten krijgen tal van praktijkvoorbeelden.

Procedure doorlopen

De cursisten maken kennis met de belangrijkste vormen van IE-bescherming. Dat zijn octrooien, merken en modellen. Aspecten die worden belicht, zijn bijvoorbeeld de formele procedures die je moet doorlopen bij officiële instanties om dergelijke rechten aan te vragen. Verder zullen zaken als geheimhouding en licenties, en tal van andere juridische aangelegenheden, aan bod komen.

Wat te doen bij inbreuk op rechten

Huub Maas, octrooigemachtigde bij V.O. Patents & Trademarks:

“Voor de cursisten is het ook belangrijk om te weten welke informatie je bijvoorbeeld wel en niet moet openbaar maken tijdens de aanvraagprocedure voor een octrooi. Tijdens de basiscursus leggen we daarnaast uit hoe je moet handelen wanneer sprake is van inbreuk op IE-rechten, of wanneer je zelf van inbreuk wordt beticht. We sluiten de dag af met een game die IE in de praktijk brengt.”

Het verkregen octrooi

Wat is nu een slimme manier om met mijn octrooien om te gaan? Dat is één van de vragen die bij de cursus voor gevorderden wordt beantwoord. Het aanvragen en verkrijgen van IE-bescherming voor een idee is immers één ding, maar wat gebeurt er daarna?

Twee afzonderlijke cursusdagen

Aanvullend op de basiscursus biedt V.O. ook een cursus aan voor gevorderden. Een groot deel van de cursisten volgde de afgelopen jaren beide cursussen. Precies om die reden worden de cursussen op twee afzonderlijke dagen verzorgd: De beginnerscursus staat gepland op 25 januari. Twee weken later, op 8 februari, vindt de cursus voor gevorderden plaats. Uiteraard kan men zich ook voor één cursus aanmelden.

Bedrijfsinstrument

De cursussen worden inmiddels al een aantal jaren verzorgd, met veel succes. Maas: “Uit evaluaties van eerdere edities van onze IE-cursussen blijkt dat de deelnemende ondernemers daar veel van hebben opgestoken. Ze zetten hun IE slagvaardiger en actiever in als bedrijfsinstrument. Een verkregen patent of merkrecht is immers geen doel op zichzelf: het is juist een middel dat je effectief kunt inzetten om de waarde van een innovatieve onderneming te vergroten.”

Doelgroepgericht

Tijdens de cursus kunnen de cursisten zich herkennen in de achtergrond van de onderwerpen die worden behandeld. Is bijvoorbeeld een groot deel van de cursisten afkomstig uit de bio-industrie of life-science, dan haalt de cursusleider praktijkvoorbeelden uit deze sectoren aan. De cursustaal is in principe Engels, maar als alle cursisten het Nederlands beheersen, gaat men uiteraard gewoon over in het Nederlands.

Makkelijker schakelen

Na afloop van de cursus merken de specialisten van V.O. Patents & Trademarks dat het makkelijker schakelen is met cliënten die de cursus hebben gevolgd. Maas:

“Voor hen zijn zaken voortaan eenvoudiger te duiden. We spreken dan als het ware dezelfde taal. Het is bovendien een goed moment voor interactie. Je merkt dat het klantcontact versoepelt. Samen kom je voortaan tot nog betere resultaten. Dat is heel prettig om te merken. Je trekt echt samen op met de cliënt.”

Speciale aanbieding voor lezers van Regio in Bedrijf

De kosten voor deelname zijn normaal € 390 voor de basiscursus en € 490 voor de gevorderdencursus. Schrijft u zich in vóór 22 december, dan ontvangt ook € 50 early bird-korting. Speciaal voor de eerste tien lezers van Regio in Bedrijf is er een bijzonder mooie aanbieding. Met de kortingscode regioinbedrijf ontvangt u een extra korting van € 100! Deze tarieven zijn per persoon en excl. btw. Inschrijving vindt plaats via de website van V.O. 

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!