home » projecten » Bouw »

‘Belgische cultuur werkt soms in ons voordeel. Maar kan ook verrassen’

  • Bouw

AlQuilar Techniek BV is momenteel - begin 2017 - bezig met het aanleggen van een aard- en bliksembeveiliging bij het in Willebroek gevestigde bedrijf Imerys, dat koolstof produceert. Werken in België, dat doet AlQuilar Techniek BV al een jaar of zes.

‘Belgische cultuur werkt soms in ons voordeel. Maar kan ook verrassen’

“Op sommige vlakken is de cultuur in ons voordeel”, is de ervaring van Corné Adriaenssen, eigenaar van AlQuilar Techniek.

Hinder van sneeuw en ijzel

Momenteel zijn de medewerkers bezig met het aanbrengen van de aarding. Grondwerkzaamheden dus. “Daarna leggen we de gevelleidingen aan. Tot slot gaan we het dak op voor de bliksembeveiliging. Dat wordt nog spannend, want ze geven slecht weer aan. Sneeuw en ijzel, dan kunnen we niet werken.”

Later opleveren? Is geen punt

Binnen drie maanden moet de klus zijn voltooid. Althans, op papier. Het winterweer kan daar een streep doorheen zetten. “In Nederland zit een opdrachtgever dan al snel in je nek te hijgen. In België doen ze daar niet moeilijk over. Ben je door omstandigheden één of twee weken later klaar, het zij zo. Dat werkt heel prettig, de stress is minder groot.”

Vakanties: sta niet aan een gesloten poort

De kerstdagen vielen in het weekend. “In Nederland gaat iedereen op maandag weer aan de slag. In België niet, daar wordt een feestdag die op zaterdag of zondag is gevallen met een werkdag gecompenseerd. Als je dat niet weet, sta je voor een gesloten poort.” Het aanleggen van aard- en bliksembeveiliging is aan de bouw gerelateerd. “In de bouw hebben ze in België in de zomer vier weken vakantie, met Kerst en Nieuwjaar twee weken. Veel vrije dagen dus. Ook daarvan moet je op de hoogte zijn om te voorkomen dat je voor niks komt.”

Andere accenten leggen op veiligheid

Werken in België bevalt Adriaenssen goed. “Net als in Nederland is de Belg gespitst op de veiligheid van het personeel. Daarbij leggen onze zuiderburen wel andere accenten. Van de materialen en producten die we gebruiken willen ze exact de beschrijvingen weten, of ze gekeurd zijn.” Andere kant van het verhaal: “Om Imerys zelf binnen te komen was niet zo lastig. Weliswaar heeft het een connectie met petrochemische industrie, maar we hebben niet urenlang naar veiligheidsinformatie en veiligheidsfilmpjes moeten luisteren en kijken. Heeft waarschijnlijk ook te maken met ons bedrijf zelf te maken: we zitten in de beveiliging.”

Grote klussen, meer papierwerk

Een opdracht binnenhalen in België kost wel de nodige kruim - ook nadat de handtekening gezet. “Voor klussen die meer dan een ton kosten, moet je je aanmelden bij Limosa. Zo weten de Belgische autoriteiten welke zzp’ers uit het buitenland of medewerkers van een buitenlands bedrijf in hun land werken. Om al die papieren in te vullen, ben je wel enige tijd kwijt.” Er zit wel een groot voordeel aan vast. “Als je de Limosa-aangifte respecteert, verbeter je je positie op de Belgische markt. Klanten en opdrachtgevers schatten je betrouwbaarheid hoger in.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over ALQUILAR TECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!