Biotech levert recInsuline voor de Arabische wereld

  • Farma & Zorg

Het leek wel een sprookje, compleet met Arabische prins. Begin januari werd een omvangrijk contract getekend tussen MSD en een investeringsmaatschappij uit Bahrein voor de levering van recombinant humaan insuline.

Biotech levert recInsuline voor de Arabische wereld

Op de foto staat Jan Kemmeren, Sales Manager API/BT van MSD.

Sprookje, inclusief prins graag!

Financier van het contract? Prins Sultan bin Fahad, vooraanstaand lid van de koninklijke familie van Saudi-Arabië…

Biotech Operations van MSD in Oss én in Gisors (Frankrijk) gaan de komende jaren een substantiële hoeveelheid recombinant humaan insuline leveren. Die is bestemd voor een nieuw te bouwen productiefaciliteit op het Arabische schiereiland, waar insuline als eindproduct gefabriceerd gaat worden.

“Diabetes is een groot probleem in de Arabische wereld”, legt Jan Kemmeren, Sales Manager API/BT, uit. “Met het aannemen van ‘Westerse’ eetpatronen in de laatste decennia is het aantal Arabieren met diabetes enorm toegenomen. Of daar wellicht een genetische component bij betrokken is, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn schattingen dat op den duur maar liefst 30 tot 35 procent van de bevolking daar lijdt aan diabetes.”

Eén oriënterende e-mail

“Het begon eigenlijk een jaar of vier geleden met één oriënterende e-mail vanuit Bahrein”, vertelt Jan. “Die kwam van een investeringsmaatschappij die zich bezighoudt met projecten op het gebied van bijvoorbeeld olie, gas en water. Zij zagen een enorm marktpotentieel op het gebied van insuline, maar het ontbrak hen compleet aan de know how. En dus kwamen ze bij ons voor een eerste oriëntatie.”

Uiteindelijk bleek die verkenning tot een realistisch project te leiden. Jan: “Het leek zó enorm, zó omvangrijk, wat ze wilden. Maar gaandeweg werd alles toch steeds concreter. Er sloten meer grote internationale bedrijven aan. Maar pas toen de prins zich meldde als grote financier, kwam het écht op gang.”

Fabriek in Bahrein

Prins Sultan bin Fahad bin Abdulaziz al Saud, zoals hij voluit heet, wordt bestuursvoorzitter van het exploitatiebedrijf dat speciaal voor deze nieuw te bouwen fabriek in Bahrein opgericht wordt. Op dit moment lopen gesprekken met andere multinationals en lokale aannemers over de bouw van de fabriek in het eilandstaatje in de Perzische Golf. De faciliteit gaat 93 miljoen dollar kosten en werk bieden aan honderden mensen.

De fabriek wordt gebouwd op een terrein van 16.000 vierkante meter in Salman Industrial City, een in 2010 nieuw gebouwde industriestad.

Sprookjesachtig

Niet alleen de bestuursvoorzitter is sprookjesachtig te noemen. Ook de beoogde hoeveelheden waar de Arabieren over spreken kun je zo betitelen. Jan: “Het contract dat we nu afgesloten hebben, is een order voor een veelvoud van de huidige jaarlijkse insulineproductie bij Biotech. Een enorme boost voor de collega’s van Biotech, die daarmee hun insulinefabriek in één klap zo goed als gevuld zien.”

Ook Gisors doet mee

Behalve in Oss wordt ook in Frankrijk gejuicht om de deal. De MSD-locatie in Gisors profiteert namelijk mee van de opsteker. Jan Kemmeren: “Voor recombinant insuline wordt de upstream processing, dus het daadwerkelijke produceren van de insuline, bij MSD in Oss (locatie De Geer) uitgevoerd. Vervolgens gaat het product in vrieszakken naar Gisors, waar de verdere downstream processing (zuivering) plaatsvindt.”

Feiten

Diabetes in het Midden-Oosten

  • Meer dan 34 miljoen inwoners van Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben diabetes.
  • In 2030 zijn dat er naar schatting bijna 60 miljoen.
  • 11% is het gemiddelde van alle volwassenen in de regio die diabetes heeft. Dat is het hoogste percentage ter wereld.
  • 1 op 5 inwoners van Saudi-Arabië (19,42%) lijdt aan diabetes.
  • 356.586 inwoners van deze regio zijn in 2012 overleden aan de gevolgen van diabetes, tegen 280.000 in 2011.
  • 12 miljard dollar is er in 2012 uitgegeven aan diabeteszorg in de regio. In Qatar alleen al bedraagt dat $ 2.960 per inwoner per jaar.

Bron: IDF’s Diabetes Atlas 2012 Update / www.idf.org/diabetesatlas

Meer informatie over MSD OSS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!