Blokland Cold Stores kiest voor snelle, efficiënte robot

  • Agrofood & Biobased

Voor het omstapelen van pallets zet Blokland Cold Stores uit Cuijk vanaf maart 2017 een op maat gemaakte robot in. De voordelen: een verhoging van de capaciteit en kostenbesparing.

Blokland Cold Stores kiest voor snelle, efficiënte robot

In de automotive industrie worden ze al sinds de jaren zeventig gebruikt, maar in andere sectoren zijn ze pas sinds kort in opkomst: robots. Zeker nu robots de laatste jaren steeds geavanceerder en ‘slimmer’ worden, ontdekken steeds meer bedrijven de voordelen van de inzet van robotsystemen: ze zorgen voor verhoging van de capaciteit, leveren een constante kwaliteit, en dragen met hun snelheid en efficiëntie bij aan het terugdringen van de productiekosten.

Vries- en koelopslag

Na enkele publicaties in vakbladen was ook de nieuwsgierigheid van Blokland Cold Stores gewekt. Het bedrijf uit Cuijk is gespecialiseerd in koelen, vriezen en ontdooien in de breedste zin des woord. Specialiteit van Blokland is het verpakken, invriezen, ontdooien en ompakken van vleeswaren, vis en vruchtensappen; daarnaast richt het bedrijf zich op groente, fruit, aardappelproducten, snacks, ijs, gebak en andere deegwaren. Voor vries- en koelopslag beschikt het bedrijf over een opslagcapaciteit van 100.000 kubieke meter, wat gelijk staat aan 22.500 palletplaatsen.

Pallets omstapelen

Blokland wilde graag onderzoeken in hoeverre delen van het verwerkingsproces zouden kunnen worden gerobotiseerd. Hiervoor schakelde Blokland robotleverancier DGS uit Haaksbergen in. Samen bekeken beide partijen welke onderdelen binnen de bedrijfsprocessen zich zouden lenen voor robotisering. Uiteindelijk bleek de inzet van een robot vooral geschikt bij het omstapelen van pallets. Bij deze activiteit (die nu nog door vijf à zes arbeidskrachten uit de flexibele schil wordt verricht) wordt tussen de pallets een zogenoemde ‘freezer spacer’ geplaatst. Deze vriesmat zorgt ervoor dat de koude lucht beter bij de producten kan komen, zodat de invriestijd flink wordt verkort.

Andere activiteiten

Robotleverancier DGS ontwikkelde in opdracht van Blokland een maatwerkoplossing, geschikt voor deze specifieke werkzaamheden. Als de inzet van een robot voor het omstapelen van pallets goed bevalt, gaat Blokland samen met DGS bekijken welke werkzaamheden op termijn eventueel nog meer kunnen worden gerobotiseerd.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over BLOKLAND COLD STORES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!