Brabant Robot Challenge krijgt een vervolg

  • Innovatie & MVO

Er komt in 2018 een vervolg op de Brabant Robot Challenge. De eerste editie van deze multidisciplinaire studentenstrijd werd bijna een jaar geleden gewonnen door de groep van Sieta Ludema, toen derdejaarsstudent Orthopedische Technologie aan Fontys Paramedische Hogeschool.

Brabant Robot Challenge krijgt een vervolg

De Brabant Robot Challenge is een initiatief van vier instellingen voor hoger onderwijs in de provincie. Naast Fontys zijn dat Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University en Avans. Studenten hiervan volgen een programma dat duurt van februari tot juni 2018. Zij gaan aan de slag met het oplossen van vraagstukken rondom robotica in de zorg vanuit verschillende vakgebieden. Hiervoor zijn zeven bijeenkomsten gepland, op verschillende locaties in Brabant. De studenten werken daarbij in projectgroepen aan een opdracht uit de praktijk. Ook zijn er kennissessies, waarbij topdocenten colleges geven over aspecten van robotica als techniek en ethiek.

Een multidisciplinaire mix

De groepen vormen een multidisciplinaire mix van studenten van verschillende opleidingen én onderwijsinstellingen. Zo werkte Ludema bij de eerste editie samen met drie studenten van Avans (accountancy en communicatie en media design) en een masterstudent (Law and Technology) van Tilburg University. Deze samenwerking moet de studenten helpen om zich te verdiepen in aspecten die misschien niet uitgebreid aan bod komen in de eigen studie, maar wel relevant kunnen zijn voor hun toekomst.

Zorgrobot Zora

De winnende groep van dit jaar koos voor een opdracht van woonzorgcentrum Vughterstede in Vught. Daar wordt gewerkt met zorgrobot Zora. Vooral dementerende ouderen, die moeite hebben met communiceren, lijken daar goed op te reageren. De studenten onderzochten hoe Zora beter kon aansluiten bij de belevingswereld van ouderen. Op de slotbijeenkomst van de Brabant Robot Challenge, begin dit jaar in het Eindhovense Natlab, pitchte Ludema namens de andere groepsleden hun bevindingen ten overstaan van 150 toeschouwers. Haar team won daarmee de eerste prijs van 1.000 euro. 

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!