home » projecten » Bouw »

Brabant Water helpt komende tien jaar met bouwen aan wijk van de toekomst

  • Bouw

De modernste en slimste wijk ter wereld. Dat is de ambitie voor het Brainport Smart District, ten noorden van de wijk Brandevoort in Helmond. Brabant Water is één van de betrokken partijen. Uiteindelijk ontstaat in de wijk een mix van 1500 huizen en bedrijvigheid.

Brabant Water helpt komende tien jaar met bouwen aan wijk van de toekomst

Het officiële startsein voor het project werd in februari van dit jaar gegeven. Op basis van de nieuwste kennis en technieken wordt samengewerkt op het gebied van onder andere de watervoorziening. Dat geldt ook voor energieopwekking, databeheer, mobiliteit en openbaar groen. De stichting Brainport Smart District stuurt de nieuwe wijk aan en geeft deze vorm. Dat doet de stichting samen met heel veel stakeholders. Voor het thema water zijn dit naast Brabant Water, de gemeente Helmond, waterschappen Aa en Maas en de Dommel en de provincie. 

Toekomstbeeld

Frank Verwijmeren, accountmanager overheid bij Brabant Water: "Binnen het project proberen we water een plaats te geven. We zijn nu ongeveer een jaar bij Brainport Smart District betrokken en samen met de waterschappen op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag hoe een wijk van de toekomst eruit moet komen te zien. Daarbij zijn we natuurlijk vooral nieuwsgierig naar de rol van water, hoe we die rol met dit project verweven en wat de gevolgen zijn voor huidige situaties.”

Co-creatie

De co-creatie waarvan in het project sprake is, spreekt Brabant Water in het bijzonder aan. De stedenbouwkundige plannen zijn dit voorjaar bekend gemaakt, de eerste schop moet de grond nog in. Voor het waterbedrijf is het de eerste keer dat het al zo vroeg bij een ontwikkelingsproces betrokken werd. Verwijmeren: “Je bent gewend dat iedereen vanuit het eigen kennisveld en eigen belang een ontwerp neerlegt. Hier is sprake van een samenwerking met toekomstige bewoners, het bedrijfsleven, waterpartijen, opleidingsinstituten en leveranciers.”

Verbruik van water

Voor de eerste veertig kavels hebben toekomstige bewoners een intentieovereenkomst getekend. “Met een afvaardiging daarvan is inmiddels gesproken, over uitdagingen nu en in de toekomst.” Brabant Water is bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de manier waarop het waterverbruik zo bewust mogelijk kan worden ingericht om te besparen. Een ander item is de ontwikkeling van het klimaat, met veel regen in korte tijd tot gevolg. Hoe ga je dat opvangen en bergen?

Contact met de betrokkenen is er gedurende het hele traject. Contact dat vaak al bestond, omdat de partijen elkaar ook op andere onderwerpen tegenkomen. Op 15 mei wordt een memorandum of understanding getekend door alle partijen waarmee zij zich voor een volgende periode committeren.

Ook elders toepasbaar

“De afgelopen periode zijn we vooral bezig geweest met de vraag hoe we het project gaan aanvliegen. Je merkt dat alle partijen met wie je om de tafel zit, enthousiasme tonen om iets vernieuwends op te leveren. De vraag die hier centraal staat, speelt waarschijnlijk in nog veel meer nieuwbouwwijken”, besluit Verwijmeren. 

Auteur: Carline Klijn - van Best

Meer informatie over BRABANT WATER GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!