Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Imec.xpand investeren in startup Onera

  • Farma & Zorg

Imec.xpand en BOM Brabant Ventures investeren in medische apparatuur voor slaapdiagnose van de Eindhovense startup Onera, een spin-off van imec Nederland dat samen met TNO deel is van het Holst Centre.

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Imec.xpand investeren in startup Onera

De financiering wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een patiëntvriendelijk, kostenbesparend apparaat voor thuisgebruik dat net zo nauwkeurig diagnosticeert als apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria.

De gouden standaard

Slaapgerelateerde problemen vormen een groeiend probleem in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren waren innovaties vooral gericht op het ontwikkelen van eenvoudige screening-apparaten zoals slimme horloges of matrassensoren die vaak beperkte en onnauwkeurige informatie geven over de slaapkwaliteit. Onera wil met de nieuwe apparatuur de concurrentie aangaan met de ‘gouden standaard’, de best mogelijke diagnostiek met superieure hardware en geavanceerde algoritmen, in combinatie met een maximaal draagcomfort. Omdat de apparatuur thuis gebruikt kan worden, verwacht het bedrijf een grote verandering teweeg te brengen bij de diagnose en behandeling van slaapstoornissen.

Betrouwbaar alternatief

Ruben de Francisco, Onera's managing director en medeoprichter: ''Veel slaapstoornissen worden nu nog niet gediagnosticeerd omdat er geen betrouwbaar alternatief is voor dure en hinderlijke apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria. Het is onze missie om alle patiënten met slaapproblemen toegang te geven tot een eenvoudig apparaat met comfortabele sensoren, dat ze ook thuis kunnen gebruiken.''

Breed toegankelijk

Dr. Hartmut Schneider, universitair hoofddocent aan de Johns Hopkins University en Chief Medical Officer bij Onera: "De medische wereld heeft lang gewacht op dit apparaat, waarmee slaapdiagnose breed toegankelijk wordt zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van het team dat dit mogelijk maakt."

Gezond klimaat voor startups

John Baekelmans, managing director en VP bij imec Nederland is trots dat Onera kan worden toegevoegd aan de portfolio van succesvolle startups: "Bij imec Nederland besteden we veel aandacht aan een gezond klimaat voor startups. Het is ons doel om de kloof tussen technologie en toepassingen te verkleinen waarbij de creatie van startups essentieel is om met imec-technologie nieuwe markten te openen. Ik ben vol vertrouwen dat het Onera-team in hun missie zal slagen."

Imec.xpand

Tom Vanhoutte, investeringspartner bij Imec.xpand: "Imec.xpand investeert in bedrijven die het potentieel hebben om baanbrekende wereldspelers te worden. We zijn ervan overtuigd dat het Onera-team, ook dankzij de samenwerking met imec, beschikt over alle tools, vaardigheden en expertise om de ultieme leverancier van slaapdiagnostiek te worden."

BOM Brabant Ventures

“Door te investeren in de ontwikkeling van deze technologie komen we tegemoet aan grote uitdagingen in de gezondheidszorg: de stijgende kosten en het groeiende personeelstekort”, zegt Stephan Hulsbergen, business developer bij BOM Brabant Ventures.

Ook senior investment manager Jurgen van Eck is enthousiast over de nieuwe samenwerking: “Onera past perfect in het Brabantse ecosysteem. Brabant beschikt over een supply chain van wereldklasse en heel veel expertise op het gebied van medische apparatuur, sensoring en chipdesign. We zijn blij dat we het bedrijf op deze manier kunnen ondersteunen.”

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!