Chinese gezondheidsprofessionals opgeleid door Avans+

  • Farma & Zorg

Avans+ stelde speciaal voor een groep professionals uit China een zeven weken durend ontwikkeltraject samen. Daarbij worden diverse instellingen bezocht en er worden colleges gegeven.

Chinese gezondheidsprofessionals opgeleid door Avans+

Er zullen nog meer groepen uit China volgen. Een bijzonder en omvangrijk project om kennis over te dragen over hoe we in Nederland onze gezondheidszorg organiseren en met een belangrijke focus op revalidatie. Alles in het lesprogramma draait om de toepasbaarheid in de praktijk.

Yvonne Westenberg, projectmanager bij Avans+ legt uit hoe deze samenwerking met China tot stand gekomen is: “De Nederlandse gezondheidszorg staat wereldwijd goed aangeschreven. Door onze overheid is daarom de Taskforce Healthcare in het leven geroepen. Een taskforce die bestaat uit diverse organisaties, waaronder Avans+ uit Breda, die samen pasklare oplossingen kunnen bieden aan landen over de hele wereld op het gebied van gezondheidszorg. Expertise in gezondheidszorg als exportproduct, zo zou je het kunnen zien. Avans+ richt zich binnen deze groep op China. China ontwikkelt zich razendsnel, maar staat ook voor grote uitdagingen, onder andere in de gezondheidszorg. Bovendien doen we al langer zaken met het land en hebben we er ook een kantoor.”

Een nieuwe standaard voor revalidatie

Revalidatie staat in China nog in de kinderschoenen terwijl de Nederlandse revalidatiesector tot de wereldtop behoort. Toen de provincie Sichuan in 2008 werd getroffen door een zware aardbeving bood Nederland hulp door ter plaatse een revalidatiecentrum in te richten. Dat boekte grote successen met de vele gewonde mensen. Westenberg: “Ook de overheid in Beijing kwam ter oren wat voor uitstekend werk er verricht was. Dit maakt dat China nu diverse nieuwe revalidatieziekenhuizen over het hele land wil gaan realiseren.”

Tijdens een economische missie naar China in 2013 met Minister Schippers tekende Avans+ een overeenkomst waarin staat dat Avans+ invulling gaat geven aan een ontwikkeltraject om personeel van het grootste gespecialiseerde revalidatieziekenhuis in Chengdu en andere ziekenhuizen op te leiden. Vanuit dit ziekenhuis wordt een revalidatieacademie opgezet voor revalidatie geneeskunde voor het management, doctoren, therapeuten en verpleging. Het is een basis voor in eerste instantie 39 ziekenhuizen en 2500 personeelsleden. Het moet de standaard worden voor revalidatie.

Ook docenten naar China voor begeleiding in de praktijk

Voor de verschillende groepen Chinese professionals worden maatwerkopleidingen gerealiseerd, waarbij het continu draait om de toepasbaarheid in de praktijk. Iets dat kenmerkend is voor alle opleidingen van Avans+, legt Westenberg uit. “Wij werken alleen met docenten die zelf ook werkzaam zijn in de praktijk. Ook laten we deelnemers tijdens de opleidingen het geleerde direct toepassen in hun eigen praktijksituatie. Dit maakt dat elke opleiding maatwerk is. Ook voor de groepen professionals uit China stellen we maatwerkprogramma’s samen. We hebben op dit moment een groep in Nederland, maar we zijn ook bezig met trajecten waarbij docenten geregeld naar China zullen afreizen om telkens weer bijsturing te geven naar aanleiding van de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk is dat de realiteit waar het toegepast moet worden. Volgende maand vlieg ik zelf met een docent naar Chengdu om daar een start te maken met een revalidatieacademie.”

Open om zichzelf te verbeteren

De Chinese gezondheidsprofessionals bezoeken tijdens hun traject in Nederland behalve Bredero in Breda ook vele andere instellingen: Tolbrug revalidatie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, Visio, Viecuri, Enraf-Nonius, Adelante, Revant, GGD Breda, Hoogstraat en het Universitair medisch centrum Utrecht.

Yvonne Westenberg: “Steeds weer zien we de verbazing bij deze groep over hoe we hier werken. Het zit niet in de cultuur om veel vragen te stellen, maar zodra we ze hebben gemotiveerd om dit vooral toch te doen, dan blijkt dat ze overlopen van nieuwsgierigheid. Ze staan erg open om zichzelf te verbeteren.”

Meer informatie over Avans+:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!