Colt International creëert prettig werkklimaat bij Wila dankzij Frisse Fabriek-concept

  • Industrie

Van Wila in Lochem kreeg Colt International de vraag om een prettig werkklimaat te realiseren; vooral in de zomer was daar behoefte aan. Het projectteam zorgde vervolgens voor een gezond en comfortabel werkklimaat door toepassing van adiabatische koeling en natuurlijke ventilatie.

Colt International creëert prettig werkklimaat bij Wila dankzij Frisse Fabriek-concept

Volgens Berend Kroeze, directeur Productie van Wila, kent een kwaliteitsproduct vele beïnvloedbare aspecten zoals de kwaliteit van de productiemiddelen, van de processen en van de mensen. “Daarom sturen we sterk op de optimalisatie van deze aspecten. Dat is een continu proces. Onze filosofie is te streven naar een schone, veilige en comfortabele werkomgeving voor onze ruim 300 medewerkers. Met het Frisse Fabriek-concept van Colt bereiken we dat.”

Over Wila

Wila is een familiebedrijf dat ooit in Laren (Gelderland) als smederij begon en nu is uitgegroeid tot wereldwijd marktleider met gereedschappen en klemsystemen voor kantpersen. Het bedrijf groeit al jaren hard en kent een hoog investerings-en innovatieniveau. Wila wordt gezien als de standaard voor kantpersgereedschap.

Waar een klein land groot in kan zijn

Wila maakt geharde gereedschappen voor kantpersen. Deze gereedschappen zijn tot op de honderdste millimeter nauwkeurig en van een zodanige kwaliteit dat het bedrijf inmiddels wereldwijd marktleider is. Een positie die je niet zomaar bereikt en die ook altijd onder druk staat. Wila investeert daarom voortdurend in innovatie en automatisering. Daarnaast kent de filosofie van Wila nog een derde belangrijke pijler, het personeel.

Optimale werkomstandigheden

Volgens Maarten Broersma, KAM manager van Wila, produceren verspaningsmachines zoals Wila die gebruikt veel warmte. “Een te warm binnenklimaat gaat ten koste van de productiviteit en welbevinden van onze medewerkers. Voor ons is het van belang om de werkomstandigheden zo optimaal mogelijk te hebben. Vandaar ook dat we veel investeren in het klimaat in onze fabriekshallen met als laatste aanwinst de energiezuinige adiabatische koeling van Colt die we hebben geplaatst.” Berend Kroeze, directeur Productie, vult aan; “Wij willen graag een betrouwbare partner zijn voor ons personeel. Dat zit in ons dna. Dus doen we meer. Geen drie, maar vijf ploegen, schone vloeren, led-verlichting die zich aanpast aan de omstandigheden en nog veel meer.”

Het hele jaar door behaaglijk met de Frisse Fabriek

Functioneringsgesprekken waren een eerste indicatie voor temperatuursproblemen in de hallen. Wila gaf aan een regelbaar systeem te willen dat het hele jaar door verse lucht en koeling (adiabatisch) biedt en dat ook in de zomerperiode een comfortabel werkklimaat levert voor het personeel.

Adiabatische koeling

De vier voorzet-Coolstreams zijn geplaatst voor bestaande lucht-behandelingskasten en afgestemd op de capaciteit daarvan. De overige zes Coolstreams All Seasons zijn geselecteerd op basis van de survey die door Colt is uitgevoerd. Waar mogelijk zijn de bestaande installaties gehandhaafd en geïntegreerd in een nieuw regelsysteem aan te sturen met een app. Coolstream All Seasons betekent dat deze Coolstreams hun ventilatie en de temperatuur van de aangevoerde verse lucht afstemmen op de omstandigheden buiten en binnen. Voor het verwarmen van de buitenlucht wordt de warmte van de afgevoerde binnenlucht hergebruikt.

Plannen voor een nieuwe uitbreiding

Berend geeft aan dat inmiddels alweer een volgende stap is gezet. “De plannen voor een nieuwe uitbreiding van onze fabriek zijn inmiddels concreet. Dat wordt een hal met een vloeroppervlak van 6.000 m2. We hebben nog geen klimaatidee voor deze hal, maar we hebben al wel uitgesproken dat het klimaat minimaal hetzelfde moet zijn als wat we nu hebben in de overige hallen.”

Samenwerking met Colt International

Berend Kroeze kent Colt International al lang. “Als Wila doen we al vijfentwintig jaar zaken met Colt. Dat is ooit begonnen met het leveren en installeren van ventilatieluiken. Zoals bij ons zijn ook bij Colt de producten en diensten geïnnoveerd. Inmiddels biedt Colt ons monitoring en volledige klimaatplannen die op basis van CFD de beste oplossing aandragen.

Als leveranciers doen wat ze beloven, hun afspraken nakomen, dan blijven ze bij ons aan boord.” Volgens Maarten is het personeel van Wila blij met de nieuwe klimaatinstallaties. “Je merkt het ook als je de deuren van de hal doorgaat. Het voelt erg aangenaam. Het is niet te warm, niet te koud, met een goede luchtvochtigheid. En bovendien ook erg duurzaam. Nog zo’n punt waar we op letten. Het nieuwe klimaatsysteem van Colt gebruikt nauwelijks energie. Dit in tegenstelling tot traditionele koelsystemen.”

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!