Composteren biologisch afbreekbare plastics

  • Agrofood & Biobased

Verzamelt u als ondernemer uw GFT afval in de daarvoor bestemde biologisch afbreekbare plastic afvalzak? Enig idee hoelang het duurt voordat deze afvalzak biologisch afgebroken is? Momenteel vertragen deze afvalzakken het composteringsproces van afvalverwerkers en ze voegen niets toe aan de kwaliteit van de compost.

 Composteren biologisch afbreekbare plastics

Chiara Franchi is onderzoeker bij het lectoraat Biobased Energy en onderzoekt afbreekbaarheid van verschillende typen biologisch afbreekbare plastics door compostering. Meer kennis over de biologische afbreekbaarheid van plastic is zinvol voor producenten van bioplastic, de afvalverwerkers en uiteindelijk de consument.

Hoe sneller het afbraakproces van de biologisch afbreekbare plastic gaat, hoe beter. Hier is de afvalverwerker bij gebaat, maar bij een goede kwaliteit compost zijn ook de boeren en uiteindelijk de consument gebaat. Vanuit de compost die op het land terecht komt groeit straks weer de aardappel die op je bord ligt”.

PLA

Twee soorten biologisch afbreekbare plastics

Er worden in dit project twee typen biologisch afbreekbare plastics onderzocht op afbreekbaarheid; Solanyl (biologisch afbreekbaar plastic op basis van aardappel reststromen) en PLA (biologisch afbreekbaar plastic op basis van suikerriet). Beiden soorten worden ook getest met een toevoeging van koffiedrab. Wat gebeurt er als je in de toekomst een PLA afvalzakje bij het GFT afval gooit? Bij welke temperatuur breekt het af? En breekt het misschien sneller af als er koffiedrab verwerkt wordt in het PLA? Chiara en haar studenten van Avans en Prinsentuin testen de bioplastics en kijken hoe deze materialen zich gedragen in de compost.

Klimaatkast

Klimaatkast

Het Centre of Expertise Biobased Economy heeft een klimaatkast aangeschaft waar alle experimenten plaatsvinden. Deze staat bij het Prinsentuin college zodat zij er ook gebruik van kunnen maken. Het project is nu vijf maanden onderweg en voorzichtig kan er al genoemd worden dat het er naar uitziet dat de biologisch afbreekbare plastic met koffiedrab sneller afbreekt dan die zonder koffiedrab.

Lees meer over dit project

Meer informatie over Centre of Expertise Biobased Economy:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!