home » projecten » Bouw »

Croonwolter&dros pakt door op duurzame energie als financieel dienstverlener

  • Bouw

Technisch dienstverlener Croonwolter&dros staat bekend om haar innovatieve projecten. Opnieuw werpt ze nu een slimme kijk op de toekomst: het bedrijf voegt een financieringsvorm toe aan haar dienstenpakket. Zo kan ze nog meer realiseren op het gebied van duurzame energie.

Croonwolter&dros pakt door op duurzame energie als financieel dienstverlener

Foto: Fabio Pisano & Edwin Normann

De overheid verwacht van bedrijven dat hun kantoren op termijn voldoen aan de energielabel C-verplichting. Lang niet alle bedrijven kunnen dat waarmaken, omdat de financiële middelen simpelweg ontbreken. Croonwolter&dros merkte dit op en bedacht een vangnet. Fabio Pisano, Energie consultant: “We hebben intern de krachten gebundeld om ook de fase van ontwikkeling en financiering aan ons dienstenpakket toe te kunnen voegen.”

Gegarandeerde korting

Een bedrijf dat graag zonnepanelen op haar pand gerealiseerd ziet, kan daarvoor de hulp van Croonwolter&dros inschakelen zonder zelf eigenaar van de panelen te worden. De technisch dienstverlener blijft daarmee eindverantwoordelijk en levert klanten een direct financieel voordeel. Dat gebeurt in de vorm van een gegarandeerde korting op de energierekening.

Honderd megawatt

Dit jaar schrijft het bedrijf al verschillende projecten op het gebied van duurzame energie op haar naam, waaronder een zonnepark van zes hectare. Met alle projecten is in totaal vijftien megawatt vermogen gemoeid. Pisano: “Ter illustratie, bij een vermogen van zes megawatt heb je 25.000 zonnepanelen nodig.” Croonwolter&dros heeft nog grotere ambities: in 2018 verwacht ze verantwoordelijk te zijn voor 125 megawatt.

BREEAM Label

De energietransitie waarover de overheid spreekt, is meer dan een opgelegd plan. Dat gaan steeds meer bedrijven inzien. Wie bijvoorbeeld over zonnepanelen beschikt, scoort hoog op BREEAM, een keurmerk dat de duurzaamheid van gebouwen meet. De stenen van een gebouw worden letterlijk meer waard, omdat de vastgoedwaarde stijgt. “Huurders conformeren zich steeds meer aan BREEAM, licht Pisano toe. “Daarbij geldt voor aandeelhouders van grote vastgoedbedrijven duurzaamheid als een belangrijk onderdeel van de strategie.”

Energierekening

Koude en warmte opslag, is naast duurzame energie opwekking een belangrijk speerpunt van Croonwolter&dros. Ook hier geldt dat de technisch dienstverlener verantwoordelijk is voor de benodigde installatie: een investering van een eigenaar van een bedrijfspand is niet nodig. Edwin Normann, manager exploitatie en energie expert, noemt nog een ander belangrijk voordeel: “Wij nemen het onderhoud en de verrekening op ons. Dat betekent dat de energierekening voor koude en warmte die vaak door verschillende huurders moet worden betaald, door ons wordt verrekend. Dit is overigens niet van toepassing op Solar.”

Daadwerkelijk verbruik

Beide heren maken nog een belangrijke kanttekening: “Zowel een energielabel als het BREEAM-label zeggen iets over wat zich in een pand bevindt, maar niets over het verbruik.” Een simpel voorbeeld: Een pand kan nog zo goed geïsoleerd zijn, dit valt in het niet wanneer standaard ramen openstaan. Normann: “Wij kijken daarom naar het daadwerkelijke verbruik. Wordt wel optimaal gebruik gemaakt van alle regelingen in het gebouw? Schakelt de verlichting vanzelf uit zodra het gebouw verlaten is? Draait er niet nodeloos apparatuur? De resultaten moeten wel overeenkomen met het label. Dat gaat niet vanzelf.”

Druk opvoeren

Bij Croonwolter&dros zien ze het wel vaker: innovatieve maatregelen die heel mooi klinken, maar niet voldoende geld opleveren. “Juist daarom letten we ook op benodigd onderhoud en eventuele vervanging”, zegt Normann. “We kijken naar de complete looptijd en beoordelen wat economisch haalbaar is.” In de Energieagenda van de overheid staat dat 16 procent van onze energievoorziening in 2023 duurzaam moet zijn. Dat is nu nog maar 5,9 procent. Vandaar dat de overheid de druk flink opvoert. Dat geldt ook voor het voldoen aan label C voor kantoorgebouwen.

Voortouw

Normann: “Vanuit Croonwolter&dros pakken we daarom door op het gebied van energietransitie, waar we echt een maatschappelijke bijdrage aan willen leveren. Wij nemen hier het voortouw in, juist omdat we flexibel zijn.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over CROONWOLTER&DROS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!