De horizon verbreden: Duitse stagiair voor nieuwe perspectieven

  • Arbeidsmarkt

De economie draait op volle toeren en in veel sectoren zijn bedrijven dringend op zoek naar nieuwe werknemers. Voor hen kan het lonen om eens een blik over de Duitse grens te werpen: een stagiair uit het buurland zorgt voor nieuwe perspectieven – en wellicht een vervulde vacature in de toekomst.

De horizon verbreden: Duitse stagiair voor nieuwe perspectieven

Foto: Een bijeenkomst met Nederlandse en Duitse agrariërs uit de aardappelsector bij De lange Heikant in Overloon. © Dynamic Borders

Het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ brengt Nederlandse en Duitse studenten en bedrijven met elkaar in contact en wordt door het INTERREG-programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal ondersteund.

Binnen het project werken de gemeenten Bergen, Gennep, Boxmeer en Land van Cuijk en de Duitse plaatsen Weeze en Goch op de gebieden Agribusiness, Toerisme en Stagebemiddeling samen om de economie in de grensregio te versterken. In nauwe samenwerking met het Stagebureau Land van Cuijk en Noord-Limburg helpt Ronald Cieraad, internationaal stagebemiddelaar bij Dynamic Borders, Duitse studenten aan een stageplaats in Nederland en vice versa. “Daarbij gaat het om studenten uit alle studierichtingen van het mbo, hbo en de universiteit”, vertelt Cieraad. Het gaat hierbij niet alleen om reguliere stages en afstudeeropdrachten, maar ook om snuffelstages of extra stages – van enkele dagen tot meerdere maanden.

Nu stagiair, later werknemer

Redenen om een Duitse stagiair aan te nemen zijn er genoeg, aldus Cieraad. Wanneer een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld plannen richting Duitsland heeft, kan een Duitse student een afstudeeropdracht in die richting uitvoeren. Daarnaast is het interessant om kennis te maken met de Duitse cultuur en werkwijze. En een goede stagiair of afstudeerder kan later misschien wel een vacature vervullen. “Wij willen jonge mensen laten ervaren dat er in de grensregio interessante bedrijven actief zijn, waar zij later misschien wel kunnen werken”, licht Cieraad toe. “Dat is belangrijk voor het bedrijfsleven in de gehele grensregio.” Bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal kunnen bedrijven gratis advies inwinnen over zaken als stagevergoeding en belastingen bij een Duitse stagiair – “meestal niet zo ingewikkeld”, aldus Cieraad.

Ronald Cieraad

Ronald Cieraad, internationaal stagebemiddelaar Dynamic Borders

Taal meestal geen grote belemmering

Hoe loopt het project tot nu toe? Veelbelovend, zo blijkt. “Op dit moment werken we hard om bedrijven aan beide zijden van de grens te laten zien hoe interessant een stagiair uit het buurland is”, legt Cieraad uit. “Onlangs was ik bijvoorbeeld op een banenbeurs in Gennep. Daaruit zijn interessante contacten voortgekomen – er bestaat volop interesse. Enkele studenten zijn al in het buurland aan de slag gegaan.”

Bedrijven uit alle mogelijke sectoren kunnen meedoen aan het project. In combinatie met studenten uit verschillende studierichtingen leidt dit tot interessante stageplekken. Een mooi voorbeeld hiervan is een Nederlandse hbo-student Commerciële Economie die stageloopt bij een Duits agrarisch bedrijf – de succesvolle bemiddeling van Cieraad leidde tot een stageplek waarmee beide partijen tevreden zijn. “De taal wordt nog wel eens als barrière gezien”, zegt Cieraad. “Maar de praktijk wijst meestal uit dat de taal een minder grote belemmering is dan van tevoren gedacht. Reden te meer om de stap over de grens te wagen!”

Geïnteresseerde bedrijven kunnen Ronald Cieraad bereiken via +31 (0)6 40165267 of r.cieraad@bergen.nl.

Dynamic Borders’ wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, de provincies Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!