Draadloze signalen zorgen bij apparaten voor 'burn-out'

  • Technologie

Het 'Internet of Things' is niet langer een hype, maar een realiteit die per dag toeneemt. Ook het aantal draadloze signalen die voor storingen kunnen zorgen, vermenigvuldigen zich snel. Veel apparaten raken in de war van deze signalen.

Draadloze signalen zorgen bij apparaten voor 'burn-out'

Raakt u ook de war door de verschillende signalen die bij u komen? Veel apparaten doen dat wel. Natuurlijk gaan veel van deze signalen over verschillende frequenties, maar dat is geen garantie dat een apparaat niet verstoord wordt door andere signalen.

Wettelijke voorschriften elektromagnetische compatibiliteit (EMC)

Er zijn wettelijke voorschriften voor zowel de in- als uitstraling van een product met betrekking tot de elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Deze voorschriften zijn bedoeld om zowel het product zelf te beschermen, maar ook andere producten en natuurlijk de mens, wat de onderbouwing is voor een CE-keurmerk. Echter, deze tests, die uitgevoerd worden in zogenaamde anechoÏsche (echovrije) kamers zijn altijd éénrichting signalen van de antenne naar het product of omgekeerd. Alle andere signalen in de kamer worden geabsorbeerd door de wanden, het plafond en zelfs de vloer. De wettelijke voorschriften bepalen wat de afstand van de antenne tot het product moet zijn. Bij Philips Innovation labs, zijn er 3 kamers waar de afstand 3 m is, maar ook een grote kamer waar een afstand van de antenne van het product zelfs 10 m is. In alle kamers worden testen uitgevoerd die het EMC-gedrag van uw product bepalen.

Galmkamer of mode-stirred chamber (MSC)

Bij Philips Innovation labs wordt ook een zogenaamde galmkamer of mode-stirred chamber (MSC) gebruikt. In tegenstelling tot de echovrijkamer kamers, worden in de MSC alle draadloze signalen gereflecteerd door de muren en het dak, wat resulteert in echo. Door de echo komen signalen uit alle richtingen en met de tijdvertragingen bij het product. Hiermee simuleer je een realistische situatie, waar de signalen worden gereflecteerd door objecten en muren. Natuurlijk kunnen ook “obstakels” in de galmkamer worden gebracht om specifieke situaties nog realistischer te kunnen nabootsen. De genoemde echo vermindert de sterkte van een draadloos signaal en dus is belangrijk voor de kwaliteit van een draadloze verbinding. Wie herkent de situatie thuis niet met de ontvangst van het WiFi-signaal?

Gevoeligheid per product meten

In de galmkamer (of MSC) kan dus de gevoeligheid van een product gemeten worden met betrekking tot de verschillende signalen die binnenkomen in een omgeving die vergelijkbaar zijn aan de werkelijke toepassing. Er zijn momenteel nog geen wettelijke verplichtingen voor dit soort metingen, maar ze zijn wel van cruciaal belang om gebruikers van uw producten niet teleur te stellen door draadloze verbindingen niet betrouwbaar werken. Wie wil tenslotte producten die zo in de war raken van alle draadloze signalen, dat het niet in staat is om zelf goed te functioneren?

Voorkom dat uw product een burn-out krijgt

U kunt terecht op de website van het Philips Innovation labs voor meer informatie en laat ons u helpen te voorkomen dat uw product een burn-out krijgt.

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!