Een wat luchtigere kijk op zaken na deelname traject Stratos

  • Zakelijke dienstverlening

“Ondernemer zijn is best een eenzaam beroep.” Harry Blom is directeur van een bedrijf dat totaaloplossingen biedt in smartphones, tablets en notebooks. “De belangrijke beslissingen, die neem ik alleen.”

Een wat luchtigere kijk op zaken na deelname traject Stratos

Een kennis wees hem op Stratos, waar hij met collega-ondernemers over onderwerpen kon praten die hij minder snel bespreekt met zijn eigen medewerkers.

Het bedrijf van Blom helpt andere bedrijven bij de aanschaf van apparatuur en ondersteunt vervolgens bij beheer, onderhoud en verwerking. Dagelijks bevindt hij zich tussen zijn personeelsleden. “Ik merkte dat ik behoefte had aan steun van mede-ondernemers. In mijn eigen vriendenkring bevinden zich geen ondernemers en sparren over zaken die me bezighouden beschouw ik als heel waardevol.”

Terugkerende vragen

Denken dat je enige bent die met een specifiek probleem kampt. Gedrag van sommige personeelsleden waarnemen en jezelf afvragen: doen ze dat nu alleen bij mij of is dit ook herkenbaar voor andere ondernemers? Dien ik voorzorgsmaatregelen te treffen of hoort het er simpelweg bij? Stuk voor stuk vraagstukken waar Blom in de afgelopen vijftien jaren van zijn ondernemerschap tegenaan liep.

Cases van jezelf en van anderen

Hij sloot zich aan bij een traject van Stratos: een jaar lang volgde hij met tien andere ondernemers themabijeenkomsten waar ze onder meer cases met elkaar bespraken. Cases die iedere ondernemer mocht inbrengen. “Natuurlijk is het inbrengen van je eigen case heel relevant, omdat je direct feedback krijgt en er oprechte interesse bestaat van anderen voor datgene wat je doet. Toch heeft het luisteren naar de andere cases en de feedback die daarop volgde, mij ook weer verder geholpen.”

We zien elkaar nog steeds

De ondernemers die Blom het afgelopen jaar leerde kennen, hadden allemaal een flinke bagage aan ondernemerservaring. Het was één van de aspecten die hem zo aansprak. Het traject is nu weliswaar afgelopen, de groep heeft besloten door te pakken. Nog steeds komen ze bij elkaar om te praten over vooraf bepaalde onderwerpen.

Leerschool vol bagage

Met ondernemers waar hij vanuit zijn bedrijf regelmatig over de vloer komt, sprak hij over de inzichten die hij het afgelopen jaar opdeed. Blom: “Zij zijn veelal actief in de IT-branche en kunnen veel profijt hebben van dit leertraject. Dat heb ik ze ook verteld. In mijn hoofd heb ik nu een nog beter beeld van waar ik met mijn bedrijf naartoe wil. De nieuwe inzichten, helpen me daarbij. Het is eigenlijk net als op school, waar je persoonlijkheid zich ontwikkelt. De bagage neem je mee, maar je moet de klus wel zelf zien te klaren.”

Nieuwe projecten

De markt waarin Blom opereert, is snel en verandert voortdurend. Sinds het afronden van het traject met Stratos is hij een aantal nieuwe projecten gestart die nu volop lopen. “Het traject met Stratos heeft hier indirect zeker aan bijgedragen. Wat ik heb gemerkt, is dat ik anders ben gaan denken. Als zaken even niet gaan zoals ik dat graag had gezien, sta ik daar voortaan minder lang bij stil. Ik kan wel zeggen dat ik hier luchtiger mee om ga.”

Kentering

Die kentering bleef ook bij zijn naaste medewerkers niet onopgemerkt. Zij zien hem steeds daadkrachtiger beslissingen nemen. “Die beslissingen, die neem je als ondernemer nu eenmaal in je eentje. Dat doe je op basis van ervaring. En de ervaring die ik bij Stratos heb opgedaan, draagt hier aan bij. Het wordt een stukje van jezelf. Ik denk absoluut dat iedere ondernemer veel van het traject met Stratos kan opsteken, ongeacht de branche waarin iemand opereert. Vooral omdat we allemaal collega-ondernemers zijn.”

Er even tussenuit

De ondernemer nam nog een belangrijke beslissing: “Voortaan ga ik er wat vaker tussenuit. Iedere zes weken probeer ik een weekje rust te pakken. We hebben de neiging het hele jaar door te knallen, terwijl het juist goed is om ook tussendoor stoom af te blazen.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over STRATOS CLUB:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!