home » projecten » Bouw »

Eerste appartementen in Nederland verwarmd met rioolwarmte

  • Bouw

Op het Hollandiaplein in Goes gaat geen warmte verloren. De 60 appartementen die regionale woningbouwvereniging RWS daar heeft gebouwd, worden verwarmd met Riothermie: warmte uit het riool. Gemeente Goes, RWS partner in wonen en Marsaki zijn de eerste in Nederland die deze techniek toepassen.

Eerste appartementen in Nederland verwarmd met rioolwarmte

Derk Alssema, wethouder bij gemeente Goes, licht toe: “Ruim 80% van al het afvalwater van de huishoudens in Goes is warm en komt in het riool terecht. We vinden het eigenlijk zonde om daar niets mee te doen!”

Riothermie: een duurzame warmtebron

“Met Riothermie winnen we die warmte terug uit het riool en verwarmen we de appartementen op het Hollandiaplein. Zo wordt afvalwater een duurzame warmtebron. We besparen energie zodat onze huurders betaalbaar kunnen wonen en dragen bij aan een beter milieu”, vult Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS Goes, aan.

Goede samenwerking noodzakelijk

Om deze primeur in Nederland voor elkaar te krijgen, werkten gemeente Goes, RWS en Marsaki nauw samen. “RWS bouwt het appartementencomplex en wij zijn verantwoordelijk voor de riolering. Maar de systemen moeten natuurlijk perfect op elkaar aansluiten, dus is goede samenwerking noodzakelijk”, vertelt Alssema. Ondanks de intensieve onderlinge afstemming verliep het aanleggen van de buizen niet volgens planning. Sas vertelt daarover: “Het gaat hier om een innovatie en als je zo vernieuwend bezig bent, moet je al doende leren. De levering van de buizen is een aantal keer uitgesteld omdat het nog niet 100% aan onze eisen voldeed. Dat leek soms spannend, maar we begonnen weloverwogen aan dit project en alles werkt nu naar behoren.”

Mede mogelijk gemaakt door

De aanleg van Riothermie voor het Hollandiaplein wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit De Europese Unie en OPZuid: Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland.

Meer informatie over BEVELAND WONEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!