Efficiënte ombouw in één dag ontzorgt RWZI Hapert

  • Industrie

Voor haar RWZI (rioolwaterzuivering) in Hapert heeft Waterschap De Dommel Hoppenbrouwers opdracht verleend voor de ombouw van de huidige installatie.

Efficiënte ombouw in één dag ontzorgt RWZI Hapert

Waterschap De Dommel werkt in Midden-Brabant aan schoon, voldoende en veilig water. Dit doet de organisatie samen met diverse waterpartners. Acht rioolwaterzuiveringen in het gebied zorgen ervoor dat vies rioolwater gezuiverd wordt.

Bij de onderhandse aanbesteding kwam Hoppenbrouwers Elektrotechniek als beste uit de bus, mede omdat we één maand eerder konden opleveren dan gewenst. De bestaande installatie van RWZI Hapert werd aangestuurd door een Sattline besturingssysteem van ABB. Dit complete systeem is vervangen door een combinatie van een los SCADA-systeem (iFIX van het bedrijf GE Fanuc) en PLC's (Modicon van het bedrijf Schneider Electric).

Planning

In het traject naar de ombouw toe voerde Hoppenbrouwers een risico-inventarisatie uit om de risico’s in kaart te brengen. Zo was het van belang dat alle cruciale onderdelen weer werkten de dag na de ombouw. Zo niet, dan had dat grote gevolgen kunnen hebben voor het rioolwater in Hapert. Bij een flinke regenbui kan dan het rioolwater in de huishoudens omhoog komen, wat tot vervelende situaties leidt. Normaal gesproken bouwen we tijdens een dergelijke ombouw de drie PLC’s één voor één om. Hier liepen we het risico dat het huidige systeem instabiel kon worden bij het weghalen van één van de drie PLC’s. We hebben dit risico afgevangen door het systeem in één dag om te schakelen in plaats van in een aantal weken. Thijs Wolfs, Software-engineer bij Hoppenbrouwers: “We zijn eerst op locatie gaan kijken om met de klant de risico’s in kaart te brengen. Vervolgens maakten we drie planningen. Een algemene planning voor het totale project, een planning voor het voortraject (hoe naar de ombouw toe te werken om de Software- en Hardware-engineers op één lijn te krijgen) en als laatste een planning voor de dag van de ombouw en de dag erna.”

Plug-and-play

Op de dag van de ombouw waren zeven Software-engineers van Hoppenbrouwers op locatie aanwezig om de PLC’s om te bouwen en de IO (in- en uitgangen) te testen en te onderhouden. De eerste stap van de ombouw was het bevestigen van connectoren aan de nieuwe PLC kaarten. Deze werden tijdens het ombouwen direct op de bestaande IO aangesloten. Dat maakte het mogelijk om in één uur tijd alle IO over te zetten van de oude op de nieuwe PLC. Jeroen Machielsen, werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers: “De installatie was de dag na de ombouw weer vrijwel geheel te bedienen. Het was Plug-and-Play en dat maak je niet vaak mee." Het team kijkt terug op een mooi project. "De planning die Thijs Wolfs maakte voor drie maanden hebben we van dag tot dag kunnen volgen. Dat lukt bijna nooit. En ondanks de krappe planning hebben we het project één maand eerder opgeleverd,” besluit Jeroen.

RWZI Hapert

De zuiveringsregio Hapert heeft een capaciteit van 71.000 eenheden en zuivert het afvalwater van de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel en een gedeelte van de gemeente Eersel. Al het gezuiverde rioolwater wordt door rietvelden en een moerasbos geleid en gaat daarna naar de beek de Beerze. De rioolwaterzuivering is voor 92 % belast.

Meer informatie over HOPPENBROUWERS TECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!