Eindelijk toch melk drinken bij koemelkallergie?

  • Agrofood & Biobased

Koemelkallergie beperkt het dieet enorm. Daarom startten Fhealinc en het Expertise Centrum voor Voeding, Afweer en Allergie (EVAA) met een onderzoek naar paarden- en kamelenmelk als alternatief.

Eindelijk toch melk drinken bij koemelkallergie?

Nooit eerder werd een dergelijke studie wetenschappelijk onderbouwd verricht. Onder supervisie van kinderarts – infectioloog/immunoloog dr. Esther de Vries van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, kunnen patiënten met bewezen koemelkeiwitallergie hieraan veilig deelnemen.

Patiënten met een koemelkallergie hebben vaak problemen met het gevarieerd samenstellen van hun dagelijkse dieet. In veel producten komt immers koemelk voor. Een alternatief als paarden- of kamelenmelk kan mogelijk meer afwisseling bieden in hun eetpatroon. “Tijdens de studie wordt met een zogenaamde provocatietest gekeken of volwassenen met een bewezen koemelkeiwitallergie wél paarden- en/of kamelenmelk kunnen verdragen. Ondervinden ze geen hinder van een melk, dan gaan ze die melk vier weken dagelijks gebruiken om erachter te komen of ze ook op lange termijn geen klachten ontwikkelen”, aldus Dr. de Vries.


Het onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch. Voordat de provocatie (de inname van paarden- of kamelenmelk) wordt ingezet, wordt eerst uitgezocht of de koemelkeiwitallergie daadwerkelijk bewezen is. Tijdens de provocatie met paarden- en kamelenmelk worden de patiënten nauwlettend in de gaten gehouden, daarom verblijven ze tweemaal een dagdeel in het ziekenhuis. Natuurlijk worden alle deelnemers aan het onderzoek op de hoogte gesteld van de resultaten en krijgen ze een reiskostenvergoeding.

Voor uitgebreide informatie en aanmelding voor deelname aan het onderzoek kunt u contact opnemen met Lotte Rijksen via c.rijksen@crconsult.nl.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de 5-Sterrenregio.

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!