Eindsymposium van de European Iron Academy op 8 november 2017

 • Onderwijs & Training

Op woensdag 8 november a.s vindt in Andelst de afsluitingsbijeenkomst plaats van het internationale project European Iron Academy, een initiatief van o.a. Mondra Opleidingen om de smeedopleidingen in Europe te moderniseren en onderling af te stemmen.

Eindsymposium van de European Iron Academy op 8 november 2017

Tijdens deze bijeenkomst zijn er naast spetterende demonstraties van beroemde kunstsmeden ook de presentatie van de resultaten, de presentatie van het “Beeldwoordenboek voor de smid” en nog veel meer. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor de onderwijsinstellingen in Europese landen, maar ook voor iedereen die smeden/metaalvormgeving in de tegenwoordige tijd een goed hart toedraagt.

Eindsymposium

Hierbij nodigt de organisatie u uit om op 8 november aanwezig te zijn tijdens het eindsymposium van de eerste fase ( 2015/2017) van een innovatief educatief Europees project op het gebied van metaal en smeden. gesteund door Erasmus+ KA2 Strategic Partnerships. in Andelst.

De behoefte aan individueel ontworpen en handgemaakte unieke producten , zowel in interieurontwerp als in bouwconstructies, tuinen, landschap en publieke ruimtes neemt in onze gestandaardiseerde wereld steeds meer toe. Smeed- en metaalvormgevers moeten in staat zijn trends vroegtijdig te herkennen, gepast en professioneel kunnen reageren en hun producten en vaardigheden op de juiste manier/wijze presenteren. De algemene basisberoepsopleidingen voldoen niet aan deze eisen. Om deze reden hebben verschillende Europese partners het idee ontwikkeld voor een nieuwe vervolgopleiding (VET-training) : de European Iron Academy.

Veel creatieve ambachten beschikken over regionale en internationale opleidingsinstituten. Bij smeed- en metaalvormgeving is dit veelal niet het geval. Na de basis opleiding wordt er geen uniforme vervolgopleiding aangeboden in smeden, metaalvormgeving of materiaaltechnieken. Metaalbewerking en metaalvormgeving zijn echter van fundamenteel belang voor de economie van een land.

Door middel van deze internationaal opgezette vervolgopleiding (E.I.A) wil de organisatie smeden en metaalvormgevers een solide basis geven waarna ze een internationale vervolgopleiding wordt aangeboden.

Activiteiten van European Iron Academy

De opzet van de European Iron Academy: Een student kan in verschillende Europese landen werken in een doorlopende leeromgeving voor smeden en metaalvormgeving. Ze zullen zich kunnen specialiseren in bijvoorbeeld restauratiewerk, het creëren van speciale gereedschappen, moderne architectuur of brons- en kopersmeden. De vakken worden onderricht door vakkundige docenten.

Aan het einde van deze eerste fase presenteren de zeven partners drie onderzoeken/uitkomsten:

 • Een vergelijkende inventaris van de huidige onderwijsgelegenheden in Europa. Deze verzamelde informatie wordt als uitgangspunt gebruikt voor de volgende stap in de tweede fase. 
 • Een lijst van leerresultaten, met de doelen die de studenten moeten behalen. Deze lijst laat zien welke vaardigheden, competenties en kennis een student moet hebben wanneer hij of zij een professionele smid wil worden en op welk Europees niveau. 
 • Een nieuwe website www.europeanironacademy.eu
 • Hier zal meer informatie te vinden zijn voor studenten over de partners en hun stakeholders.

De opleiding is innovatief omdat deze nog niet bestaat in Europa en zal grensoverschrijdend zijn. Momenteel kunnen bijvoorbeeld slechts een paar studenten met een Nederlandse kwalificatie werken in Duitsland. Ook worden de gradaties van het European Qualifications Framework (EQF) in elk land in Europa anders gebruikt. Ook zou het een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere ambachten of gildes zoals stukadoors, vormgevers, metselaars of houtwerkers. Het is een unieke kans voor Europa.

De Europese Unie heeft een eerste bijdrage verleend via de Erasmus+ KA2 Strategic Partnerships 2015-2017. Het uitgangspunt voor de EU subsidie is de overtuiging dat investeren in onderwijs, training en informeel leren van essentieel belang is voor mensen – ongeacht leeftijd of achtergrond – om ze de kans te geven zichzelf te blijven ontwikkelen, met andere woorden, een leven lang te leren.

Meer informatie en aanmelden kan via coordinator@europeanironacademy.eu

Programma 8 November 

Locatie: Oude Veilinggebouw, Wageningsestraat 35, 6671 DA Zetten.

 • 10.00 - Inloop met koffie/ thee.
 • 11.00 - Opening door Mr. Toon van Asseldonk, burgemeester van de Gemeente Overbetuwe. 
 • 11.10 - Welkomstwoord door de dagvoorzitter 
 • 11.20 - Korte presentatie van het project door Coordinator Janny Pronk-Huisman
 • 11.30 - Presentatie O1 Onderzoek in diverse landen
 • 12.00 - Presentatie O2 EQF European Qualification Framework level 2 tot 4
 • 12.30 - Presentatie O3 Website
 • 13.00 - Vertrek naar Smederij Cornelis Pronk (Mondra Opleidingen) , Ambachtsweg 38, 6673 DK Andelst. Lunch, demonstratie smeden door diverse smeden en bronsgieten door Volker Alexi. 
 • 14.45 - Vertrek naar het Oude Veilinghuis, Wageningsestraat 35, 6671 DA Zetten voor vervolg 
 • programma.
 • 15.00 - Presentatie toekomstplan 
 • 15.30 - Interactieve sessie
 • 16.30 - Plenaire terugkoppeling van de interactieve sessie.
 • 17.00 - Afsluitend woord en aansluitend een hapje en drankje.

De European Iron Academy is een project van Mondra Opleidingen bv, NL, Raseko, Fin, Europäische Zentrum für Zeitgemäβe Metallgestaltung, en de Ring van Europese IJzersteden, D, Muzeum Komenskeho v Prerove, p.o., CZ, Tannhäuser-Schmiede, A, Biennale Arte Fabbrile, I.

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!