Emballageverwerking van A tot Z: Sligro en MobiCoach

  • Logistiek & Vervoer

Dragers en emballage vormen een belangrijke factor in het dagelijkse werk van menig logistiek dienstverlener. Pallets, rolcontainers, kratjes, fusten en flessen worden iedere dag in allerlei soorten en maten door chauffeurs in en uit hun vrachtwagens geladen.

Emballageverwerking van A tot Z: Sligro en MobiCoach

In het Engels hebben ze er een duidelijkere term voor: Returnable Transport Items. Maar naast een heleboel ‘handling’ vormt emballage ook een belangrijke financiële factor voor alle betrokken partijen. Het statiegeld wat wordt gerekend voor een rolcontainer, dient correct op en neer geschoven te worden om ook op deze manier de relatie tot de eindklant positief te benadrukken. Maar hoe bereik je dat?

MobiCoach

Voor een leverancier van fleet management systemen is het zodoende van belang om het proces van emballageverwerking op te nemen in automatisering om klanten op deze manier naar een hogere mate van bedrijfsefficiëntie te begeleiden. In samenspraak met de klant biedt MobiCoach alle mogelijkheden om emballageverwerking dusdanig in te richten, dat de systematiek naadloos aansluit bij de praktijk. Tot in de kleinste details is het systeem daarmee voorbereid op iedere vorm van transport en logistiek.

Sligro Food Group

Als groothandel in levensmiddelen en partner van een groot aantal horecaprofessionals, kent Sligro Food Group de problemen omtrent dragers en emballage als geen ander. Alle goederen worden op rolcontainers naar de klant gebracht. Aldaar wordt er natuurlijk ook weer emballage retour genomen. Voorheen werd dit op papier geregistreerd en werden deze emballagebonnen naderhand administratief verwerkt. Maar iets simpels als het niet kunnen lezen van het handschrift van de chauffeur of het nat zijn geworden van het papier, kan uiteindelijk veel werk kosten om uit te zoeken.

MobiScout: stabiel, snel en overzichtelijk

Door gebruik te maken van ruim 500 smartphones en een directe koppeling naar de Sligro backoffice systemen, helpt MobiScout hen nu meer grip te krijgen op de grote hoeveelheid emballage die iedere dag opnieuw verwerkt moet worden. Functioneel applicatiebeheerder Paul van Osch: “MobiScout is stabiel, snel en erg overzichtelijk voor alle betrokken partijen. De nodige informatie is ook voor onze planners direct toegankelijk en er komt geen vel papier meer aan het proces te pas.”

Snelle verwerking

Met behulp van MobiScout Mobile vult de chauffeur op zijn smartphone in hoeveel dragers er bij het laden mee worden genomen en laat de dienstdoende laadmeester dit controleren. Door vervolgens bij de eindklant te noteren hoeveel emballage de vrachtwagen verlaat en hoeveel er retour wordt genomen, kan er direct een overzicht gegenereerd worden. De eindklant tekent hier digitaal voor en krijgt vervolgens per e-mail een emballagebon toegestuurd. Door dit bij iedere eindklant te herhalen, is MobiScout op de hoogte van het totale aantal dragers en emballage, wat aanwezig is in de vrachtwagen als deze terugkomt op depot. Procescoördinator logistiek Bart Renders: “Sligro is erg tevreden met het digitaliseren van de emballageregistratie door MobiCoach, omdat dit zowel voor de klant als voor Sligro voordelen biedt vanwege het overzicht en de snelle verwerking van deze gegevens.”

Klaar voor de volgende rit

Maar wat als er toch iets niet klopt? De chauffeur heeft bijvoorbeeld 1 lege fles niet geteld en ook de eindklant heeft deze bij het aftekenen over het hoofd gezien. De rit wordt middels de MobiScout Depot app ter controle aangeboden aan de depot-medewerker, die gezamenlijk met de chauffeur de lading controleert. Hij concludeert dat er 1 lege fles teveel in de vrachtwagen aanwezig is en boekt deze in overleg met de chauffeur bij de eindklant op. Deze krijgt opnieuw per e-mail een emballagebon, ditmaal met een correctie. De rit wordt verder akkoord bevonden en afgemeld. Alle partijen zijn op de hoogte en de chauffeur en vrachtwagen zijn hiermee klaar voor een volgende rit.

Meer informatie over MOBICOACH B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!