EPI - Industrial Automation plaatst installatie bij KEMA

  • Industrie

EPI – Industrial Automation voert in opdracht van ‘Dura Vermeer Ondergrondse Infra BV’ een project uit voor Nederlands grootste keuringsinstituut in Arnhem.

EPI - Industrial Automation plaatst installatie bij KEMA

Industriële automatisering vinden we overal terug. Zo ook in ’s werelds grootste kortsluitlaboratorium in Arnhem. Daar test KEMA Laboratories, onderdeel van DNVGL, allerlei apparatuur voor elektriciteitsnetwerken.

DNV GL levert diensten op het gebied van classificatie en technische inspectie, software en onafhankelijk deskundig advies aan de sectoren scheepvaart, olie & gas en energie. Daarnaast levert DNV GL ook certificatiediensten aan klanten in een groot aantal sectoren.

Toekomstig energienet

Om aan de toenemende vraag naar energie te kunnen voldoen, wordt het energienet steeds verder uitgebreid en is er bij KEMA Laboratories steeds meer vraag naar het testen van grotere en zwaardere equipment.

Uitbreiding testlaboratorium

Recent heeft KEMA Laboratories hiervoor twee kortsluitgeneratoren laten plaatsen, waarmee de capaciteit van het laboratorium met 50% werd vergroot. Door deze uitbreiding is er ook een grotere vraag naar koelcapaciteit wat door Dura Vermeer is opgelost door naast het bestaande koelwatersysteem een nieuw koelwatersysteem aan te leggen zodat alle, voor de tests benodigde apparatuur, gekoeld kan worden met koelwater uit de rivier de Neder-Rijn. Dat EPI BV daaraan zijn steentje heeft mogen bijdragen, maakt het extra mooi voor de industrieel automatiseerder uit Etten-Leur. De specialist in besturingssystemen werd ingeschakeld om het besturingssysteem voor het nieuwe koelwatersysteem te verzorgen.

Besturingssystemen voor koelcapaciteit

“Generatoren wekken stroom op. Daarbij gaat energie verloren en dat staat gelijk aan warmte”, vertelt Carlo de Kok van EPI BV. “Dat moet gekoeld worden anders werkt zo’n machine niet meer.” Het uitbreiden van de koelcapaciteit betekende ook dat er een nieuw besturingssysteem nodig was. Daarvoor kwam EPI BV in beeld.

Maatwerk voor industriële automatisering

Het bedrijf levert al 35 jaar maatoplossingen binnen de industriële automatisering. Voor procesinstallaties, petrochemische installaties, verpakkingsmachines maar ook voor goederenstromen. EPI BV verzorgt zowel deeloplossingen als het gehele traject. U kunt er bijvoorbeeld terecht voor advies, implementatie maar zeker ook engineer-to-order trajecten.

Eisenpakket

Het project bij KEMA Laboratories is een uitstekend voorbeeld van de uitgebreide dienstverlening van het bedrijf. “Alle disciplines komen aan bod in dit project.” De Kok spreekt dan met nadruk over industriële automatisering. “We zijn geen machinebouwer.” Om het regeltechnische gedeelte van de interne koeling te verzorgen, kreeg EPI BV een duidelijk eisenpakket mee.

Engineering

In het eisenpakket stond onder andere beschreven welke minimaal beschikbare flow per gebruiker dient te worden geleverd bij een vastgestelde druk en wat de maximale uitgaande temperatuur van het koelwater mag zijn. Maar naast het monitoren van deze eisen was er een heel scala aan bijkomende eisen voor de leverzekerheid van het gehele koelwatersysteem. Met een heldere projectomschrijving was EPI BV in staat om van het koelwatersysteem de elektrische installatie te ontwerpen evenals de besturingssoftware te schrijven voor de besturingscomputer (PLC).

Paneelbouw

Het eerste ontwerp van de elektrische installatie is in samenspraak met KEMA Laboratories nog op een aantal punten aangepast aan de specifieke praktische eisen die een testlaboratorium met zich meebrengen. Daarna zijn de panelen voor het koelwatersysteem in de werkplaats van EPI BV samengebouwd en uitgebreid getest. Pas nadat alle hardware- en software componenten de kritische interne tests hadden doorstaan, zijn de panelen naar KEMA Laboratories gebracht.

Montage en in bedrijf stellen

De panelen zijn daar op de door Dura Vermeer verzorgde installatie gemonteerd en gekoppeld aan ondersteunende installaties, zodat het geheel de benodigde hoeveelheid koelwater uit de Neder-Rijn kan betrekken. Belangrijk was ook de koppeling met het centrale controle systeem van KEMA Laboratories zodat de gehele installatie op afstand gemonitord kan worden. Door middel van uitgebreide functionele tests wordt de werking en de capaciteit van de installatie gecontroleerd en afgenomen door KEMA Laboratories.

Kwaliteit volgens Europese regelgeving

“Wat ons hierin onderscheidt? Wij denken mee, komen met complete oplossingen. We maken het niet onnodig complex en calculeren scherp. Kwaliteit is hierin leidend. Alles wordt opgebouwd conform normeringen en Europese regelgeving. Dit zijn bijvoorbeeld: NEN-EN 60204, NEN-EN-IEC 61439-1:2011, maar ook de 2006/EG machinerichtlijn. Daarnaast conformeren wij – indien gewenst – aan de aanvullende klantspecificaties.”

Meer informatie over EPI – INDUSTRIAL AUTOMATION :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!