Euregio Rijn-Waal zet fietstoerisme op de kaart

  • Toerisme & Recreatie

Als lead partner is Euregio Rijn-Waal nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Rijnfietsroute. Een project om het fietstoerisme langs de Rijn te stimuleren.

Euregio Rijn-Waal zet fietstoerisme op de kaart

Het stuur in de hand, de rivier voor ogen: van de bron tot aan de monding van de rivier verloopt de Rijnfietsroute van Zwitserland via Frankrijk en Duitsland naar Nederland. Nu biedt deze Europese fietsroute ook de service, die fietstouristen tegenwoordig verwachten.

Een website met alle belangrijke informatie en met nieuwe arrangementen en aanbiedingen. Op dit moment wordt de Rijnfietsroute nog volgens een nieuwe Europese standaard voor langeafstandsroutes gecertificeerd. En op korte termijn zal ook voor de bewegwijzering in de vier landen hetzelfde “EuroVelo 15” logo gebruikt worden. Al deze activiteiten vinden plaats in het kader van het INTERREG IVB-project “Demarrage”. “Nu kunnen wij de Rijnfietsroute als aantrekkelijk compleet product presenteren”, legt Sjaak Kamps, secretaris van de Euregio Rijn-Waal als lead partner van het project uit.

Vanaf 6 maart informeert Demarrage op werelds grootste toeristische beurs, de ITB in Berlijn over alle actuele ontwikkelingen. U vindt Demarrage in hal 8.2, stand 103!

Internationale Website

Als eerste mijlpaal is een internationale internetsite voor de gehele Rijnfietsroute ontwikkeld. Op www.rijnfietsroute.eu vinden fietstoeristen vanaf deze maand voor de eerste keer alle highlights in alle landen langs de Rijnfietsroute. Naast algemene informatie vinden de bezoekers ook snel informatie over de landen of regio´s. Tegelijkertijd is de nieuwe website een Europees voorbeeldproject. De structuur van de website dient namelijk als voorbeeld voor alle EuroVelo routes van de European Cyclists´ Federation (ECF).

De informatie voor de fietstoeristen is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Duits, Frans en Engels. Naast feiten en cijfers over de verschillende etappes valt er nog veel meer te ontdekken op de website: van natuur- en cultureel erfgoed langs de route, musea en havens tot regionale culinaire highlights als wijn- of kaasproeverijen is alles te vinden, want de Rijnfietsroute tot een belevenis maakt.

Nieuwe evenementenreeks

Op de website is ook nog een ander product van Demarrage te vinden: het evenementenoverzicht van de RijnFietsZomer. Onder dit motto worden jaarlijks van mei tot september ca. 40 open-air events langs de Rijnfietsroute gebundeld. Het gaat hierbij om bestaande evenementen die bijzonder aantrekkelijk zijn voor actieve vakantiegangers – van fietsevents tot wijnfeesten, van wielrenwedstrijden tot culturele activiteiten.

Elk jaar vindt er een centraal evenement plaats, steeds in een andere plaats langs de route. Dit jaar staat “Tal total” centraal. Tijdens dit evenement worden de wegen langs de rijven in het Oberes Mittelrheintal tussen Rüdesheim/Bingen en Koblenz voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten. Een kleine Europese markt symboliseert het grensoverschrijdende karakter van de Rijnfietsroute.

Vakantieplezier met certificaat

Voor een in alle opzichten geslaagde fietsvakantie moet zowel de route kloppen alsook het serviceaanbod langs de route. Dit alles garandeert de certificering van de Rijnfietsroute. De Allgemeine Deutsche Fahrradclub (ADFC) en een onderzoeks- en adviesbureau uit Keulen, Trendscope, ontwikkelen in het kader van Demarrage een europees certificeringssysteem voor lange afstandsfietsroutes. De 2.400 km lange route is de eerste Europese fietsroute die volgens deze nieuwe standaard gecertificeerd wordt. Verschillende testfietsers hebben de hele route gedocumenteerd. “Ter afsluiting van het project volgend jaar willen we een premiumproduct kunnen laten zien. De certificering is daarvoor erg belangrijk”, aldus Sjaak Kamps.

De testfietsers hebben o.a. de breedte van de fietspaden, hindernissen als paaltjes en slagbomen, de oppervlakte en mogelijke gevaarlijke situaties beoordeeld. Bovendien werd de onderzocht hoe druk de route is. Op het gebied van service lag het zwaartepunt van de fietsers op vragen als waar zijn er fietsverhuurders? Welke restaurants zijn het beste? Waar kan men overnachten? Waar kunnen fietsen opgeladen worden? Zijn er rustplekken en zijn hier ook speelmogelijkheden voor de kinderen? En welke bezienswaardigheden vragen om een tussenstop? Ook de bewegwijzering met het EuroVelo 15 symbool is onderdeel van de certificering.

18 partners, 4 landen, gezamenlijke arrangementen

In het kader van Demarrage werken 18 partners uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland samen. Het gaat hierbij om toeristische organisaties en diverse overheden. Het gemeenschappelijke doel is het de Rijnfietsroute in heel Europa te promoten om de toeristische aanbieders langs de route te ondersteunen. Hierbij worden met name grensoverschrijdende arrangementen en combinatieaanbiedingen met andere activiteiten ontwikkeld.

Het project wordt in het voorjaar van 2014 afgerond. Op dit moment wordt al de basis gelegd voor een organisatie die de Rijnfietsroute ook na 2014 blijft promoten.

Het project wordt door de Europese Unie met EFRO-middelen in het kader van het Noord-West-Europa INTERREG IV B programma gecofinancierd. Lead partner van het project is de Euregio Rijn-Waal.

Meer informatie over EUREGIO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!