Europese partners zetten zich in voor toekomst smid-opleiding

  • Industrie

In de Tsjechië gemeente Prerov heeft van 25 tot en met 28 juni de zesde meeting van de European Iron Academy plaatsgevonden. De partners, afkomstig uit 6 landen, zetten zich in voor de toekomst van de opleiding tot smid.

Europese partners zetten zich in voor toekomst smid-opleiding

De aftrap voor dit project vond in februari 2016 plaats in de Gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek en daarna vergaderingen in het Oostenrijkse Ybbsitz, het Finse Mynämäki, het Duitse Kolbermoor en het Italiaanse Stia. Al deze steden zijn lid van de Ring van Europese IJzersteden waar in totaal 18 steden in Europa lid van zijn. Doel van dit project is om allereerst een overzicht te krijgen van alle opleidingsmogelijkheden tot smid in Europa en hoe de verschillende opleidingsniveaus op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit moet uiteindelijk kunnen leiden tot uitwisseling van leerkrachten en leerlingen op internationaal niveau. De projectcoördinator en contactpersoon voor Erasmus+, welke voor dit project Europese subsidie heeft toegekend, is Janny Huisman van Mondra Opleidingen in Andelst.

Opleidingsniveau vergelijken

Tijdens de meeting in Prerov is er gewerkt aan de uitkomsten van de vragenlijsten die gestuurd zijn naar diverse opleidingsinstituten voor metaal en smeedtechnieken om de opleidingsniveaus in Europa te kunnen vaststellen en deze in te delen in het European Qualifications Framework (EQF). Dit maakt het mogelijk op de opleidingsniveaus te kunnen vergelijken en te koppelen om het zo mogelijk te maken om de specialisten opleidingen direct te laten aan sluiten op het basisniveau van de smeedopleidingen in Europa. In de tweede fase van het project zal er gewerkt worden aan de diverse specialisten opleidingen zoals het vervaardigen van kerkkunst en meubels in Italië, het maken van houtbewerkingsgereedschap in Finland, bronssmeden en koperbewerken in Duitsland en in Nederland komt de Europese opleiding restauratiesmeden. Maar ook door deze samenwerking is het mogelijk geworden dat er een Europees erkend Meesterdiploma voor smeden komt. Vanaf 2018 is deze opleiding te volgen bij Mondra Opleidingen in Andelst en na verwachting zullen in 2019 de eerste proeven van bekwaamheid worden afgenomen.

Ring van Europese IJzersteden

De European Iron Academy is een project van de “Ring van Europese IJzersteden”, waar de Gemeente Oude IJsselstreek een van de partners is. Dit is een goed voorbeeld van het praktische werk in de Ring.
Op 8 november 2017 vind het Multiplier Event plaats in Andelst. Daar worden diverse burgermeester en bestuurders uit de lidsteden van de Ring van Europese IJzersteden verwacht maar ook smeden uit heel Europa, brancheorganisaties, opleidingscentrums en schoolbestuurders en landelijke politici. Ook zullen daar een aantal bekende smeden uit Europa demonstraties geven in het smeden.

Voor informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met de coördinator van de European Iron Academy, J. Huisman, 0488 454368 of per mail coordinator@europeanironacademy.eu

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!