Flexibele pool aan uitzendkrachten bij Kuehne Nagel vereist extra aandacht in schoonmaakproces AMC Groep

  • Logistiek & Vervoer

Door de aantrekkende economie ontstaat een steeds groter tekort aan personeel in de transportwereld en de logistieke sector. Dat merkt ook logistiek dienstverlener Kuehne Nagel, die wereldwijd verschepingen verzorgt over zee, door de lucht en over de weg.

Flexibele pool aan uitzendkrachten bij Kuehne Nagel vereist extra aandacht in schoonmaakproces AMC Groep

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt maakt de logistieke dienstverlener gebruik van uitzendkrachten. De inzet van deze tijdelijke krachten oefent druk uit op de faciliteiten van het bedrijf op haar 25 locaties verspreid door Nederland. De facilitaire organisatie AMC Groep ondersteunt haar op de vestigingen in Nederland bij het onderhouden van een veilig en schoon werkklimaat. 

Continue wisseling van personeel

De 24-uurs economie vereist flexibiliteit. Bovendien is er de noodzaak tot het inzetten van een groot aantal flexibele uitzendkrachten. Martine van den Bouwhuijsen, maintenance manager bij Kuehne Nagel vertelt daarover: “Je merkt dat het invliegen van telkens wisselend personeel wel wat vraagt van onze gebouwen. Juist daarom zijn we gebaat bij een schoonmaakorganisatie die weet hoe ze hier op in moet spelen.”

Aanspreken op gedrag

Met name de hygiëne staat regelmatig onder druk. Haico Klerks, directeur van AMC Groep: “We hebben onze dienstverlening uitgebreid, door met extra schrobprogramma’s te werken.” Het zwaartepunt ligt voor het schoonmaakbedrijf op de toiletgroepen: het aantal schoonmaakbeurten op een dag is verhoogd naar twee, soms drie. “Wanneer 150 man gedurende een shift gebruik maakt van een toiletgroep, dan is het evident dat je hier als schoonmaakploeg op dient te schakelen.” Van den Bouwhuijsen voegt toe: “Wat wij vooral belangrijk vinden, is dat medewerkers elkaar aanspreken op afwijkend gedrag dat wordt vertoond. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: een fijne plek om te werken.”

Drie uitzendbureaus

De grootste locaties van het logistieke bedrijf bevinden zich in Utrecht en Veghel. Tijdens een reguliere shift zijn op deze vestigingen 100 tot 120 man aan het werk. Dankzij de uitzendbureaus waar ze mee samenwerkt, kan het bedrijf gebruik maken van een flexibele schil aan medewerkers. Van den Bouwhuijsen: “De verhouding is ongeveer 40 – 60, waarbij 40 procent deel uitmaakt van onze vaste medewerkers. We maakten altijd al gebruik van uitzendkrachten, maar we merken dat uitzendbureaus steeds meer moeite hebben met het leveren van medewerkers.”

Balans

AMC Groep stemt haar samenwerking met het bedrijf zo af, dat ze zoveel mogelijk om pauzes van de medewerkers heen werkt. “We zoeken continu naar de juiste balans tussen de vervuiling die optreedt en het moment waarop wij dit komen herstellen”, legt Klerks uit.

Dagelijkse uitleg

In ploegen van verschillende groottes komen medewerkers van AMC Groep bij de logistiek dienstverlener over de vloer. Met name bij de locaties in Veghel en Utrecht is het volop schakelen, vanwege de grootte van de vestigingen. Op een reguliere werkdag zijn hier al snel tien medewerkers van AMC Groep aan het werk. Zij zorgen voor het onderhoud van de kantoren, het sanitair en de kantines. In de loodsen houden ze onder meer machines, banden en vloeren schoon.

Uitzendkrachten die op de werkvloer van Kuehne Nagel staan, krijgen op hun beurt dagelijks een korte uitleg. Van den Bouwhuijsen: “Op zo’n moment bespreken we veiligheidsaspecten rondom het werk, net als de factor hygiëne.”

Vervuiling

Toch blijven uiteenlopende omgangsvormen van de uitzendkrachten ten aanzien van hygiëne, een punt van aandacht. Klerks: “Het verschilt natuurlijk per locatie, maar indien sprake is van 24/7 dienstverlening en van een flexibele pool aan krachten, neemt de vervuiling toe. Daar passen wij onze dienstverlening zoveel mogelijk op aan.”

Uitbreiden van de samenwerking

De twee partijen werken al jaren samen en tussen Klerks en Van den Bouwhuijsen vindt wekelijks overleg plaats, zo niet dagelijks. Van den Bouwhuijsen: Het is een fijne gedachte dat we zo vlot met AMC Groep kunnen schakelen. We investeren op deze manier echt in onze samenwerkingsrelatie.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over AMC GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!