Fontys en Brainport werken samen aan slimme maakindustrie

  • Industrie

In de toeleverketen is het belang van samenwerken groot. Efficiënt en slim schakelen met leveranciers zorgt immers voor een groot concurrentievoordeel. Maar hoe match je al die verschillende talen, standaarden en processen binnen een soms lange en zeer diverse keten?

Fontys en Brainport werken samen aan slimme maakindustrie

Fontysstudenten werken samen met het bedrijf Fujitsu Glovia aan een dergelijke maatwerkoplossing voor de maakindustrie, die zich momenteel vestigt op de Brainport Industries Campus.

Een gemeenschappelijke taal

Peter-Jan Hendrikx begeleidt de Fontysstudenten. Hij licht toe: “Voorwaarden voor samenwerking tussen ketenpartners zijn strakke afspraken én een gemeenschappelijke taal tussen alle partijen. Pas dan kunnen bedrijven gebruikmaken van een informatiesysteemkoppeling, gebaseerd op de zogenaamde Supply Chain Smart Network-standaard, die we binnen Brainport ontwikkelen in het fieldlab Smart Connect Supplier Network (SCSN).”

Brainport Industries Campus

Peter-Jan: “SCSN was een droom en is een filosofie die we nu in dit fieldlab aan het omzetten zijn in de werkelijkheid. In het fieldlab komen we steeds opnieuw uitdagingen tegen, die we samen omzetten in oplossingen. We werken met een bestaand Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem voor de maakindustrie, namelijk GLOVIA G2. Dit systeem creëert realtime data waardoor productieprocessen altijd inzichtelijk zijn. ”Er moest nog wel uitgezocht worden hoe de betrokken bedrijven, in dit geval bewoners van de splinternieuwe Brainport Industries Campus, aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit onderwerp is voor studenten een prachtige afstudeeropdracht om zich in vast te bijten."

Fontys Centre of Expertise HTSM

Het Fontys Centre of Expertise HTSM  speelde een verbindende rol in de samenwerking. Het Centre creëert langdurige connecties tussen het bedrijfsleven en de 15 hightech-onderzoeksgebieden van Fontys. De vraag van Fujitsu-Glovia belandde uiteindelijk bij het lectoraat Operational Excellence (OpEx). Zodoende werkt Fujitsu Glovia sinds dit najaar samen met drie afstuderende Fontysstudenten.

Een van hen is Niek Leatomu, student Technische Bedrijfskunde. Hij vertelt: ”Dit onderzoek wordt verricht voor Smart Industry en is een vereiste voor samenwerking op de BIC, waar de Fabriek van de Toekomst wordt gerealiseerd. Ik werk samen met veel grote partijen, zoals de KMWE-groep, waar we pilots mogen uitvoeren.” Niek bestudeert de automatische uitwisseling van orderinformatie tussen bedrijven.

Na zijn afstudeerperiode neemt collega-student Arasteh Habibi van Industrial Engineering & Management, het stokje over: “Een klus die normaal gesproken drie weken in beslag nam, kan nu binnen drie dagen worden gedaan. Dit is van grote invloed is op de bedrijfsfunctie én op mensen die in dit bedrijf werken. Het is een zeer interessant OpEx-project om op af te studeren!”

De maakindustrie in kaart

Marketing komt ook aan bod. Claudia van den Heuvel, Fontysstudent Small Business & Retail Management, brengt tijdens haar afstudeerproject de markt van de maakindustrie in kaart. Tot dusverre is een van de meest aansprekende wapenfeiten echter van een heel andere orde: samen met collega Niek Leatomu maakte Claudia een spacerail. In goed Nederlands: een knikkerbaan. “We wilden het ERP-systeem visualiseren. ERP is niet tastbaar, dat maakt het lastig om uit te leggen wat het systeem doet. Een spacerail bootst de verschillende processen en de werking van ERP na. Het is een eyecatcher geworden die mensen op een toegankelijke manier meeneemt in de techniek, zonder dat zij worden overweldigd door allerlei vaktermen,” aldus Claudia.

Einddoel

Student Niek legt uit wat het einddoel van de onderzoeken is: “We ontwikkelen een template dat klanten laat zien welke stappen ze moeten zetten naar automatisering van het berichtensysteem. Met andere woorden: hoe kom je vanuit de huidige situatie naar de nieuwe?”

Operational excellence verkrijgen via ketensamenwerking; het is een monsterklus. Fujitsu Glovia kijkt alweer verder vooruit. Peter-Jan: ”Dit type onderzoek vormt een goede voorbereiding op eventueel vervolg in een masteropleiding aan een universiteit.”

Auteur: Christel Ruijs

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!