Fontys start pilot hybride leeromgeving rondom thema circulaire transitie

  • Onderwijs & Training

Stilstaan is achteruitgaan. Dat weet Fontys als geen ander. En dus blijft de Hogeschool Economie en Communicatie innoveren. Zo zijn ze dit schooljaar gestart met een pilot hybride leeromgeving rondom het thema circulaire transitie.

Bij Founded by All in het iconische Klokgebouw in Eindhoven werken studenten, docenten en medewerkers van het toonaangevende waste-to-product bedrijf Renewi op gelijkwaardig niveau met elkaar samen aan een uitdagende opdracht om restafval te reduceren.

Restafval naar nul terugbrengen

Er zijn vraagstukken die je in je eentje niet krijgt opgelost, die van meerdere kanten aangevlogen moeten worden. Zo heeft Renewi te maken met een opgelegde eis vanuit de overheid om het percentage restafval drastisch naar beneden te brengen en uiteindelijk zelfs op nul te laten uitkomen. Maar hoe doe je dat? Tien studenten krijgen gedurende de komende maanden de opdracht om hier vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken en over mee te denken. De studenten worden in hun groepsproces en individueel proces afwisselend begeleid door vier Fontys coaches.

Op gelijkwaardig niveau samenwerken

Yolanda Lentz, Projectleider Hybride Leeromgevingen en docent bij Fontys: “Het doel van deze pilot is om een hybride omgeving te creëren voor studenten, docenten, onderzoekers van ons expertisecentrum en het werkveld, waarbij iedereen op een gelijkwaardig niveau samenwerkt. We hebben te maken met maatschappelijke vraagstukken die dusdanig complex van aard zijn, dat je meerdere disciplines nodig hebt om ze op te lossen. Samenwerken en tegelijkertijd optrekken is dus van groot belang. Het is voor alle partijen een innovatief proces waarin ze hun eigen weg moeten zien te vinden. Voor studenten is dit een unieke kans om in korte tijd een grote dosis werkervaring op te doen en breder te kijken dan hun eigen opleiding. Docenten leren een coachende rol aan te nemen en het werkveld leert om niet alleen opdrachtgever te zijn, maar vooral kennispartner.”

Leren en innoveren

Renewi is een van de externe Fontys kennispartners. Het waste-to-product bedrijf neemt deel aan dit traject, omdat het als lerende organisatie een duidelijke meerwaarde ziet in de samenwerking met studenten en docenten. De recente ervaring die studenten hebben opgedaan tijdens hun studie biedt een grote toegevoegde waarde voor Renewi, evenals de frisse blik die ze op zaken kunnen werpen. De toegevoegde waarde van docenten is hun expertise op het gebied van onderzoek en kennis over specifieke vakken. Het interdisciplinair samenwerken tussen de verschillende partners versterkthet leren en innoveren voor alle betrokkenen.

Lees het complete artikel op de website van Fontys.

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!