Fontys-studenten meten verbruik van elektrische voertuigen

  • Innovatie & MVO

Elektrische bussen en distributietrucks kunnen efficienter worden gebouwd en ingezet, als meer bekend is over de effecten van rijgedrag en bijvoorbeeld weersomstandigheden op het energieverbruik.

Fontys-studenten meten verbruik van elektrische voertuigen

Om dat te onderzoeken is een consortium van allerlei partijen opgericht, waaronder Fontys. Studenten van de Fontys Hogeschool Automotive in Helmond gaan de metingen uitvoeren.

Kick-off

Vrijdag 29 september was de kick-off van het project VETIS (Verder komen met Elektrisch Transport in de Stad), waarvoor een flinke subsidie (RAAK PRO) vanuit de overheid beschikbaar is gesteld. Lector Future Powertrain Rik Baert is de projectleider vanuit Fontys. “Vanaf februari gaan daar continu tussen de vijf tot tien studenten aan werken”, vertelt hij. Zij gaan 43 elektrische bussen in de regio Eindhoven monitoren en vier distributietrucks in Rotterdam.

Big Data

Baert gaat ook samenwerken met het lectoraat Big Data van Gerard Schouten. “Wij verwerken alle metingen op klassieke wijze, proberen via bestaande modellen correlaties te vinden. Maar met gebruik van Big Data-technieken kan nog veel meer. Met neurale netwerken, machine learning en algoritmes kunnen relaties naar boven komen die wij nu nog over het hoofd zien”, meldt de lector.

De bevindingen worden vervolgens gedeeld met de vlooteigenaren en voertuigfabrikanten. Zij kunnen dan het gebruik en het ontwerp van hun voertuigen aanpassen. Mogelijk komen er ook instructies voor de chauffeurs. “Nu nemen bouwers en gebruikers geen risico. Ze gaan uit van het worst case scenario. Als er meer bekend is over de werkelijkheid, kan de fabrikant bijvoorbeeld de accu’s kleiner maken of de warmtehuishouding van de bus aanpassen.”

De andere deelnemende partijen van VETIS zijn: Hermes, VDL, Viricity, TNO, Route42, Breytner en TU Eindhoven. [Petra Merkx]

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!