home » projecten » Bouw »

Gelderse bedrijven ontwikkelen superdun isolatiemateriaal

  • Bouw

Een groep van samenwerkende bedrijven en kennisinstellingen uit Oost-Nederland ontwikkelt superdun en hoogwaardig isolatiemateriaal. Een gat in de markt en goed voor het milieu.

Gelderse bedrijven ontwikkelen superdun isolatiemateriaal

Het consortium wil de productiekosten fors omlaag brengen door innovaties. Hierdoor is het isolatiemateriaal concurrerend met de huidige alternatieven. Het nieuwe materiaal moet verder brandwerend en recyclebaar zijn en moet goed verwerkt kunnen worden in gebouwen. Door het superdunne isolatiemateriaal zijn dunnere spouwmuren nodig, wat meer woonoppervlakte oplevert.

Energiebesparing

Het nieuwe isolatiemateriaal levert op termijn een forse energiebesparing op. Het kan zowel gebruikt worden bij isolatie tegen warmteverlies bij woningen als tegen koudeverlies, bijvoorbeeld in koelhuizen. Bij grootschalige toepassing van het materiaal wordt een goede bijdrage geleverd aan de Europese doelstellingen op het gebied van energie en energie-efficiëntie. Potentiële afnemers hebben hun interesse voor dit product al kenbaar gemaakt.

Efficiëntie-eisen

Aan gebouwen worden steeds hogere efficiëntie-eisen op het gebied van energie gesteld, wat consumenten en bedrijven energie en geld bespaart, maar voor zeer brede spouwmuren zorgt. Dit gaat ten koste van de te verkopen of te verhuren vierkante meters woonoppervlakte en architectonische vrijheden. Dunnere isolatiematerialen bestaan wel. Deze zijn echter erg duur en daardoor ongeschikt om op grote schaal te gebruiken.

Subsidie

De samenwerkende partners zijn AeroTech Development BV uit Heteren, Bluedec BV uit Heteren, Synprodo Produktie BV uit Wijchen, Micronext BV uit Zutphen, Isolatie Systeembouw Nederland BV uit Heteren, Wageningen Universiteit en Universiteit Twente. Zij ontvangen voor het project Nanotech Isolatie bijna 300.000 euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en eenzelfde bedrag van de provincie Gelderland. De partners investeren zelf bijna 680.000 euro.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!