Gezond sporten op de O2-natuurgrasvelden van Hofmeijer

  • Toerisme & Recreatie

Hoe houd je een voetbalveld in topconditie? Ziektes, plagen, schimmels en onkruid tasten de speelkwaliteit van het sportveld aan en zorgen voor onveilige situaties voor sporters. Een dagtaak voor sportveldbeheerders om dit uit te roeien. Daarnaast hebben ze te maken met regelgeving.

Gezond sporten op de O2-natuurgrasvelden van Hofmeijer

Met ingang van 2020 mogen er geen gewasbestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt op sportvelden. Dit is conform de Green Deal Sportvelden. Hierdoor staan sportbesturen en verenigingen voor een uitdaging. Hofmeijer, specialist in ontwerp, aanleg, renovatie en onderhoud van natuurgras- en hybridevelden, ziet deze uitdaging wel zitten en grijpt hem met beide handen aan.

O2-veld in Zutphen

Hofmeijer innoveert volop om sportbestuurders en verenigingen te kunnen ondersteunen bij deze lastige taak. Bij de renovatie van één van de sportvelden in Zutphen adviseerde Hofmeijer de klant dan ook meteen om een O2-natuurgrasveld aan te leggen. Zij renoveerden de onderbouw, legden een nieuw drainage systeem aan en op de bestaande toplaag werd vijf centimeter Lava Oxygen aangebracht (in plaats van zand), die met een frees werd doorgemengd in de bovenste twintig centimeter. “Hiermee brengen we lucht in de grond om een betere worteling en waterdoorlatendheid te krijgen. Als het droog is, houdt het veld beter vocht vast en als het nat is, houdt lava het veld juist droger. De grond wordt er stabieler van en je hebt minder last van speelschade”, vertelt Gerwin Vruggink, uitvoerder van het project.

Slim onderhoud

Sportvelden worden steeds intensiever bespeeld en het gebruik van bestrijdingsmiddelen vervalt. Sportvelden in topconditie houden, was al een hele klus en het zal er zeker niet makkelijker op worden. Het gaat niet alleen over herstel van gebruiksschade, maar ook over het in goede staat houden van onder meer de vlakheid, luchthouding en ontwatering. Vaak worden vrijwilligers ingezet als sportveldbeheerder, maar met de nieuwe eisen wordt dat steeds lastiger.

Hofmeijer streeft ernaar om chemisch- en onkruidvrij sportvelden te beheren. Dit kan alleen door nauwe samenwerking met bedrijven die dezelfde visie dragen. “We werken veel samen met bedrijven uit de regio (Gelderland en Overijssel), zoals Nijha, ontwerper en inrichter van beweegruimtes, waarmee we de bekende Johan-Cruijff courts aanleggen. En Act-Global die onze hybride matten maakt. Maar we werken ook met stagiaires van het Agrarisch Opleidingscentrum en Helicon Velp die we mee laten denken in innovatieve oplossingen. Zo zijn we nu ook extra robotmaaiers in gaan zetten. Gemiddeld werd een veld met een reguliere maaier twee keer per week gemaaid. Een robotmaaier maait iedere dag. Dit komt de groei, kleur en stevigheid van het gras ten goede.”

Hofmeijer denkt graag mee over onderhoudsvriendelijke oplossingen, die zorgen dat u tijd en geld bespaart en minder vrijwilligers voor onderhoud nodig heeft.

Auteur: Olga Heeren 

Meer informatie over HOFMEIJER CIVIEL- EN CULTUURTECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!