Havenbedrijf Moerdijk experimenteert met nieuwe veiligheidsoplossingen

  • Logistiek & Vervoer

In de haven van Moerdijk wordt binnenkort ge√ęxperimenteerd met slimme veiligheidsoplossingen in de strijd tegen mensen-, drugs-, explosievensmokkel en ladingdiefstal.

Havenbedrijf Moerdijk experimenteert met nieuwe veiligheidsoplossingen

Met Europese steun ontwikkelen een aantal (haven)bedrijven en kennisinstellingen uit België en Nederland een hoogtechnologische totaalaanpak met slimme dekzeilen, camera’s en hekken binnen het project PASSAnT: PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals. Ook het Havenbedrijf Moerdijk neemt deel aan dit project.

Slimme aanpassingen

Een eerste vernieuwende oplossing is de ontwikkeling van een ondoordringbaar, slim zeil voor vrachtwagens. Wie probeert met een mes door dit intelligente doek te snijden, laat in de centrale meldkamer een alarm afgaan. Een veiligheidsdienst gaat dan meteen ter plaatse en kan indien nodig de politie oproepen.

Daarnaast komen er op meerdere plaatsen in de deelnemende havens slimme camera’s, die beelden kunnen analyseren van mensen en voertuigen, bewegingssnelheid meten en kentekens op voertuigen herkennen. Het hekwerk rond het havengebied  wordt uitgerust met een intelligent systeem dat kan herkennen wanneer indringers over de hekken proberen te klimmen. Wanneer dat gebeurt, wordt opnieuw een signaal gegenereerd in een alarmcentrale.

Experimentele fase in haven Moerdijk

De komende drie jaar worden de verschillende nieuwe technologieën en middelen in de praktijk uitgetest in de havens van Oostende en Moerdijk. Na deze experimentele fase zullen de nieuwe veiligheidsmaatregelen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenten. Die kunnen vervolgens ook in andere havens, in terminals of op bedrijventerreinen zorgen voor een betere veiligheid.

Betrokkenen

Het project kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen-Nederland.

Meer informatie over PORT OF MOERDIJK:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!