Het belang van een matrijs voor het succes van je product

  • Industrie

Een kozijn maken voor raam of deur lijkt eenvoudig timmerwerk, maar niets is minder waar. Het venijn zit hem in de hoekverbindingen.

Het belang van een matrijs voor het succes van je product

Nieuwe lijmsoorten hebben de verbindingen duurzamer gemaakt en de kwaliteit zichtbaar verbeterd, maar processen van timmerfabrieken zijn hierdoor enorm vertraagd. Droogtijden zijn vele malen langer dan voorheen waardoor het kozijn na opsluiten niet direct belast kan worden. Roger Daems en Patrick Hendriks, beiden afkomstig uit de timmerindustrie, ondervonden de problematiek aan den lijve en bedachten een revolutionaire oplossing: De FastFix.

Kunststof deuvel

WINFIX, het startup bedrijf (2015) van Daems en Hendriks, ontwikkelde een kunststof deuvel met weerhaakjes. Waar een houten deuvel weinig weerstand kent, zorgt de FastFix ervoor dat het kozijn meteen na opsluiten zijn eigen gewicht kan dragen en dus meteen kan worden opgehangen voor transport naar de spuiterij. Kozijnen hoeven niet meer uren te drogen, de timmerfabriek heeft geen extra opslagruimte meer nodig en het aantal handelingen wordt flink ingekort. Dit zorgt voor kortere doorlooptijden, snellere levertijden en dus meer productiecapaciteit voor de timmerfabriek. Zeker als je zo’n 100 tot 200 kozijnen per dag produceert, zorgt de FastFix voor een enorm verschil. Tevens wordt de kans op verfonthechting geminimaliseerd.

Op zoek naar een spuitgietbedrijf

Na een aantal 3D prints van de bijzondere deuvel en positieve testresultaten stapten Daems en Hendriks zo’n zes maanden geleden met een tekening binnen bij Gebrema, een kunststof spuitgietbedrijf in Nuenen. Op zoek naar een bedrijf dat een proefmatrijs kan maken. “Gebrema is een relatief klein bedrijf. Dat past wel bij ons. We voelden ons meteen een belangrijke klant. We hebben rechtstreeks contact met Hans Bakker, de commerciële man, en Jos ten Have, de technische man. Zij dachten meteen met ons mee en hebben het ontwerp op details aangepast, zodat het makkelijker te spuitgieten was en we de matrijskosten zo laag mogelijk konden houden.”

“In plaats van een schuiven matrijs hebben we een ‘eenvoudige’ open-dicht matrijs kunnen maken. Hierdoor verlaagden wij de investeringskosten aanzienlijk en kunnen wij ook zorgdragen voor een matrijs die minder aan slijtage onderhevig is”, aldus Gebrema.

Van proefmal naar productiematrijs

“Gebrema was het enige bedrijf dat alles in eigen hand heeft en in Nederland produceert, dus ook de productiematrijs. Andere bedrijven doen het spuitgieten wel zelf maar besteden de matrijs uit aan bijvoorbeeld China. Dit wilden wij niet in verband met het patent dat we op de FastFix hebben. Nadat de eerste spuitgiet modellen ook positief uit alle tests kwamen hebben we 3 maanden geleden opdracht gegeven om de productiematrijs te maken. Die is nu klaar. En een uur geleden kwam de eerste order binnen. En meteen een flinke, want dit zorgt voor enkele weken productie”, vertelt Hendriks trots. 

Gebrema: “Na eerst in eigen Gereedschapsmakerij een proefmatrijs gemaakt te hebben, is er inmiddels een 8-voudige productiematrijs gemaakt waarmee we nu proefspuitingen aan het doen zijn, zodat we straks voor deze nieuwe klant in grote getale FastFixes kunnen gaan maken.”

"Gebrema is nu nog druk met de afstelling van de matrijs. Daarna kunnen we de productie starten. We hebben nu 1 formaat deuvel (14mm doorsnede, 80 mm lang). Deze worden standaard gebruikt voor de productie van kozijnen en ramen. De eerstvolgende ontwikkeling is voor deuren (16 mm doorsnede, 110 mm lang). Ook die zullen we bij Gebrema laten produceren uiteraard”, aldus Hendriks

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over GEBREMA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!