home » projecten » Bouw »

Hillebrand werkt aan getijdencentrale Oosterscheldekering

  • Bouw

Tocardo Tidal Turbines plaatst vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering voor het opwekken van energie. Constructiebedrijf Hillebrand uit Middelburg draagt zorg voor de staalconstructies.

Hillebrand werkt aan getijdencentrale Oosterscheldekering

De kering is de meest geschikte locatie voor het opwekken van getijdenenergie in Nederland omdat het water hier hard stroomt. De turbines zijn dit najaar operationeel en hebben een totale capaciteit van 1,2 MW, goed voor de stroomvoorziening van 1000 huishoudens.

Getijdenstroom

Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijdeninstallatie in de wereld, waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar worden geïnstalleerd. Al bijna zestig jaar beschermen de Deltawerken een groot deel van Nederland tegen overstromingen uit zee. Ze hebben wereldwijd naamsbekendheid. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om energie op te wekken.

Staalconstructie

Voor Hillebrand bestaan de werkzaamheden uit het leveren van de totale staalconstructie; hinches, maintube met turbine armen en de pre-tensioning support waarmee de hinches aan de pijlers geklemd worden. Ook de montagewerkzaamheden worden door het Middelburgse constructiebedrijf uitgevoerd, in samenwerking met Huisman en Mammoet.

Hillebrand maakt de staalconstructies van de Main tube met de 5 turbinearmen, de kopse kanten van de main tube en de scharnieren om de getijdecentrale op te hangen aan de betonnen pijlers van de Oosterscheldekering. De getijdecentrale wordt verder bij Huisman geschilderd en afgebouwd. Dan komen de turbines eraan en plaatst men alle elektronica in de main tube. Mammoet verzorgt de installatie van de centrale. Hillebrand monteert de onderdelen van de aanspanconstructie rondom de pijler en montagehulpframes, zodat alles in gereedheid is gebracht voor de plaatsing van hoofdconstructie.

Factsheet

Lengte: Main tube 41 m., koppen 4 m., hinges 8 m.
Breedte: Main tube 4 m., koppen 6 m., hinges 6 m.
Gewicht: Main tube 140.000 kg., koppen 17.000 kg., hinges 61. kg.

Meer informatie over HILLEBRAND B.V., CONSTRUCTIEBEDRIJF:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!