Hygiënisch ventileren, koelen en verwarmen: voor nieuwe fabriek Danone Nutricia

  • Regionale ontwikkeling

In het Brabantse Haps (Gemeente Cuijk) is begin december Danone‘s nieuwe, state-of-the-art productiefaciliteit voor Nutricia Cuijk formeel opgeleverd. Colt International is verantwoordelijk voor het ontwerp, levering, montage en validatie van de klimaatinstallaties.

Hygiënisch ventileren, koelen en verwarmen: voor nieuwe fabriek Danone Nutricia

Deze installaties leveren een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de productiviteit en voedselveiligheid. Het resultaat: betere hygiënische omstandigheden, een hogere productkwaliteit én een lager energieverbruik. In deze blog vertelt Kees Sietsma van Colt International meer over dit bijzondere project. 

Om aan de snel stijgende, wereldwijde vraag naar specialistische babyvoeding te kunnen voldoen, heeft de divisie Early Life Nutrition van Danone de opdracht gegeven om een splinternieuwe fabriek te bouwen. Totale investering: ruim 240 miljoen euro. De Nederlandse babyvoeding van Danone staat wereldwijd zeer hoog in aanzien en wordt dan ook onder de strengste condities ontwikkeld en geproduceerd. Vanzelfsprekend speelt een veilig, comfortabel en gezond binnenklimaat daarin een cruciale rol – van low tot medium care tot high care.

Met de nieuwe fabriek in Haps verdubbelt Danone haar Nederlandse productiecapaciteit voor babyvoeding. De nieuwe plant beslaat 49.000 m2 en telt twee productielijnen: één voor standaard babyvoeding en één voor speciale babyvoeding, bijvoorbeeld bedoeld voor prematuur geboren baby’s of baby’s met een koemelkallergie. Op volledige capaciteit kan de fabriek meer dan 600 verschillende producten maken om zo wereldwijd meer dan 3,5 miljoen baby’s per dag te voeden.

De start van een bijzonder project

Wij zijn in december 2015 met Nutricia Cuijk in contact gekomen. Om Danone te overtuigen van onze aanpak, hebben wij onze referenties in de industrie gedeeld. Een jaar later nam Danone contact met ons op om voor het ontwerp en de werkwijze van Colt te kiezen op basis van CPB (Colt Best Practices) voor de zuivelindustrie.

Vanwege de gegarandeerde oplossing en de complexiteit van dit megaproject, hebben wij ongeveer 15 personen samengesteld om dit project in goede banen te leiden. Dit soort complexe bouwprojecten kunnen namelijk niet meer zonder 3D BIM, oftewel Building Information Modeling. Omdat de realisatie van de nieuwe plant, met een oppervlakte van 49.000 m², relatief snel moest geschieden, was het aanleveren van 3D tekeningen voor alle onderdelen van de fabriek een eis. Hiermee werden mogelijke conflicten en knelpunten tijdens de bouw vermeden. Maar een snelle realisatie is niet de enige reden waarom 3D tekeningen zijn gebruikt. Aan de ontwikkeling en productie van gespecialiseerde babyvoeding, waaronder de Early Life Nutrition lijn – zijn namelijk bijzonder strenge eisen en normen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid verbonden. Door 3D modellen samen te voegen kun je direct zien of alle onderdelen op de juiste manier op elkaar aansluiten en of je daarmee voldoet aan alle eisen.

We hebben een compleet nieuw ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt, waarbij we niet alleen een garantie op alle draaiende delen hebben afgegeven, maar ook op het volledige ontwerp. In totaal zijn er 30 luchtbehandelingskasten geplaatst, met een totale luchthoeveelheid van circa 500.000 m³/h.

Gezien de tijdslijn en het volume van dit project en om de rest van de business te kunnen waarborgen hebben wij zeer intensief samengewerkt met een extern team. Op basis van vertrouwen en wederzijds respect heeft het voltallige projectteam alle doelstellingen gerealiseerd.

De opstart van de eerste productielijnen gebeurde in de zomerperiode onder de meest extreme omstandigheden. Denk hierbij aan een buitentemperatuur van 32 graden °C met een relatieve luchtvochtigheid van bijna 50%. Deze eerste test van de klimaatinstallatie wees uit dat de gevraagde condities uitstekend gehaald werden.

Nieuwsgierig naar hoe Colt heeft bijgedragen aan de strategische agenda van Danone om sterke, winstgevende en duurzame groei te realiseren? Download hier de case study Danone Nutricia.

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!