ICT als stroom uit de muur

  • Technologie

Cloud Computing heeft de toekomst, zo vinden ze ook bij NovaData. Het bedrijf, actief in heel Nederland, groeit explosief.

ICT als stroom uit de muur

Het klinkt bijna utopisch. Wie NovaData in huis haalt bespaart op ict, verbruikt minder energie, kan flexibeler opereren in zijn bedrijfsvoering, biedt zijn mensen betere toekomstmogelijkheden en kan geld voor investeringen op andere posten inzetten.

Cloud Computing

Cloud computing heet de handelswaar van het Eindhovense bedrijf. Directeur/eigenaar Bert Verhoeff realiseert zich de mist die rond dat woord hangt. Hij laat daarom niet na te benadrukken dat hij alles in ‘Jip en Janneke-taal’ wil uitleggen. Soms lukt dat, soms ook niet. Het gebeurt in ieder geval in een niet aflatende woordenstroom, gevoed door de overtuiging dat hij op het juiste paard wedt.

Jip en Janneke

NovaData doet aan cloud computing. In Jip en Janneketaal zou je dat kunnen omschrijven als het verzorgen van ict zoals stroom uit de muur komt, uit het stopcontact. Bedrijven hoeven alleen nog maar te zorgen voor werkplekken. Hun hard- en software zijn buiten de deur, alleen nog aanwezig in het pand van NovaData.

Virtualisatie-technieken

Bert Verhoeff laat al snel in het gesprek de Jip en Janneke-taal schieten: „Wij zetten in op virtualisatie-technieken. Door nieuwe softwaretechnologie zorgen wij ervoor dat software op meerdere servers draait. Gaat er ergens iets kapot dan draait de software door. Wij verminderen het aantal servers dat een bedrijf nodig heeft om zijn computers te laten draaien met een factor acht.” Volgens Verhoeff lopen de stroomkosten van een enkele server op tot honderden euro’s per jaar. „En vijftig servers is een normaal gemiddelde tegenwoordig. Tel uit de winst die je hier alleen al behaalt.” De voordelen van cloud computing zijn legio, zegt Verhoeff. „De constante stroom aan nieuwe en snellere software maakt het nodig dat bedrijven elke vier of vijf jaar hun computerpark vernieuwen. Dit soort piekinvesteringen is niet meer nodig.” En Verhoeff gaat door: „Bedrijven hebben bij ons een abonnement en betalen naar gelang ze afnemen.”

Concurrentiepositie

NovaData heeft zich primair gericht op zorginstellingen. Maar de voorsprong die het bedrijf heeft op het gebied van cloud computing gebruikt het om zijn toekomstige concurrentiepositie veilig te stellen. Daarom is het bedrijf nu ook in onderhandeling met sommige gemeenten om daar ook het ict-verkeer te verzorgen.

Totaal plaatje

Verhoeff zegt dat de concurrentie voor zijn bedrijf beperkt. „De grote spelers op de markt bieden deeloplossingen aan, wij gaan voor het totale plaatje.” En in de enthousiaste woordenstroom die het gesprek karakteriseert schudt hij nog een voordeel van cloud computing uit zijn mouw. „Onze rekening aan bedrijven is gebaseerd op hun afname: je betaalt wat je gebruikt. Minder mensen aan het werk betekent in ons geval een minder hoge rekening. In de oude situatie betaalden bedrijven gewoon voor een softwarepakket per werkplek of die nu gebruikt worden of niet.” NovaData zegt te garanderen dat computergegevens bij het bedrijf in veilige handen zijn.

Private Cloud DataCenter

Het NovaData Private Cloud DataCenter is opgebouwd uit de meest moderne energiezuinige systemen en mocht de stroom uitvallen dan staat een noodaggregaat klaar om de stroomvoorziening automatisch over te nemen. Van het DataCenter bestaat een volledige gespiegelde omgeving op een uitwijklocatie waarbij tevens de data back-up wordt veiliggesteld. Actueel Cloud Computing heeft de toekomst, zo vinden ze ook bij NovaData. Het bedrijf, actief in heel Nederland, groeit explosief. Bert Verhoeff in de serverruimte van NovaData.

Meer informatie over CLARANET:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!