“Ik ga naar VNO-NCW om kennis op te doen”

  • Regionale ontwikkeling

Werkgeversvereniging VNO-NCW Midden komt goed op voor de belangen van ondernemers in Twente, aldus lid Wim Luimes. Volgens de managing director van Telecats zijn er ook sterke inhoudelijke sessies.

“Ik ga naar VNO-NCW om kennis op te doen”

“Wat ík heb aan het lidmaatschap, is voor mij niet de belangrijkste vraag”, begint Wim Luimes. “VNO-NCW heeft goede mensen die op de goede manier opkomen voor Twente. Dat waardeer ik.” Luimes is nu een jaar of vijf lid van VNO-NCW Midden. “Ze kijken met een helicopterview naar de regio, als het bijvoorbeeld gaat over Vliegveld Twente of het Twentekanaal, en brengen zaken echt op een inhoudelijk goed niveau naar voren.”

Telecats in Enschede

Luimes is managing director van Telecats, een Enschedees bedrijf in taal- en spraaktechnologie. “We doen veel met spraakherkenning”, zegt Luimes. “Waar je vroeger aan de telefoon met je druktoets een keuze moest doorgeven, kun je nu steeds vaker inspreken.”

“Dat biedt bijvoorbeeld kranten uitkomst. Als de krant niet bezorgd is, bellen veel mensen rond dezelfde tijd. Met spraakherkenningssoftware maak je mogelijk dat mensen hun postcode en huisnummer inspreken, en op die manier hun bezorgklacht vastleggen”, legt Luimes uit.

Belangen van de regio

Luimes is niet alleen blij dat VNO-NCW opkomt voor de belangen van de regio. Hij bezoekt ook graag de sessies bij allerlei verschillende ondernemers. “Je komt bijvoorbeeld bij een vuilverwerker, een compleet ander soort bedrijf. Of bij Johma achter de schermen. Het is leuk dat je daar kennis van opdoet, en je komt leuke mensen tegen. Dat vind ik verrijkend”, zegt Luimes.

'Kennis en kennissen, daar gaat het om'

Luimes komt niet bij VNO-NCW om ‘omzet weg te halen’ of te borrelen. “Kennis en kennissen, daar gaat het om. Het leuke is: je komt daar mensen tegen die er hetzelfde instaan. Ze komen niet om omzet te creëren. Dat is gezellig. En de sessies beginnen vaak ook op een handig moment, om halfvijf ’s middags. Het is prettig dat het dichtbij is, in de eigen regio. En de prijs-kwaliteitsverhouding van de activiteiten is erg goed.”

Hij vraagt zijn medewerkers als ze ergens heengaan altijd twee dingen ‘mee terug te nemen’. “Iets dat je aan collega’s kunt vertellen, of iets waarvan je denkt: ‘Goh, daar kunnen wij iets mee doen’.” Zelf probeert hij dat ook. De inhoudelijke sessies van VNO-NCW lenen zich daar goed voor. “Als ik kan, en ik heb iets met het onderwerp, ga ik ernaartoe.”

Sessie over robotisering en artificial intelligence

Zelf organiseerde hij binnen VNO-NCW een sessie over robotisering en artificial intelligence, met hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente. “Ik had daar zelf behoefte aan, en heb dat binnen de club aangegeven”, zegt Luimes. De bijeenkomst was een succes.

Social Return On Investment

Een andere sessie, over SROI (Social Return On Investement), kwam voor hem precies op het goede moment. “Wij werden ermee geconfronteerd dat klanten, vooral gemeenten, daar in aanbestedingen om vroegen. Ik heb in die sessie van iemand anders gehoord hoe hij met SROI werkte. Als je de ervaringen van een ander hoort, kun je het later zelf makkelijker oppikken. Nu werken wij ook met SROI, onder andere voor de gemeente Nijmegen.”

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!