Ilfa Treasury Support opent nieuw pand in Roosendaal

  • Financieel & Juridisch

De opening van het nieuwe kantoor van Ilfa Treasury Support zal menig aanwezige nog lang bijblijven. Ultieme geld-kenner Jort Kelder liet zijn licht schijnen op het thema dat Ilfa samen met Morningstar handen en voeten geeft.

Ilfa Treasury Support opent nieuw pand in Roosendaal

Treasury, hoe heurt ‘t? “Je moet wel de guts hebben om verder dan de kaspositie te kijken.”

“Er zijn enkele dingen gebeurd in de financiële wereld die niet per se gunstig zijn voor het vakgebied. Dat doet ons nog eens goed nadenken over waar we vandaan komen. Waarom hebben we deze ondersteunende dienst voor treasury ook alweer bedacht? Hoe was bij de start en wat is het geworden?” Irma Langeraert blikt met de aanwezigen terug op de start van haar carrière. Als 20-jarige vrouw werd ze wat vreemd aangekeken tijdens haar sollicitatie bij een lokaal Zeeuws-Vlaams kantoor van een grote middenstandsbank, toen ze aangaf zich op zakelijke kredieten te willen storten. Maar ze was vastbesloten.

Haar leermeester bij de bank had enkel de lts afgerond, maar hij wist waar hij het over had. “‘Geld is heel vreemd’, leerde hij me. ‘Geld is pas geld als je ervoor gewerkt hebt, als het op de bank staat en als je er rekeningen mee kunt betalen.’” Een andere wijze les was: zorg ervoor dat je jezelf altijd in de spiegel kunt aankijken. “Het gesprek dat ik toen had, is me altijd bijgebleven en komt weer boven in de huidige financiële markt.”

Financieren weer een vak

Langeraert kreeg bij de bank waar ze ooit werkte de verantwoordelijkheid voor een eigen kredietenportefeuille en moest ervoor zorgen dat rente en aflossing binnenkwamen. Een leerzame periode, maar toen het commerciële aspect van haar werk de boventoon kreeg, besloot ze haar heil elders te zoeken. “Ik wilde uitpluizen hoe die cashflows in elkaar zitten” Ze besloot alweer zeventien jaar geleden voor zichzelf te beginnen en Ilfa Treasury Support op te richten. “Dat was een slechte timing, want de kluizen van banken gingen wijd open. Financiering kostte bijna niets in die tijd. Nu is financieren weer echt een vak en kunnen wij onze toegevoegde waarde laten zien.” En dat doet Ilfa meer en meer. In de loop der jaren is de dienstverlening ook breder geworden. Dat is de voornaamste reden geweest waarom Ilfa een nieuw ‘huis’ nodig had. Een huis, aan de Bergrand 226 in Roosendaal, dat een feestelijke opening verdient.

Samenwerking Morningstar

Een van de eerste officiële activiteiten tijdens de opening is de overhandiging van het boekje ‘Treasury, hoe heurt ‘t?’, waarin menig relatie haar visie op het onderwerp treasury op creatieve wijze heeft opgetekend. Langeraert verblijdt de Raad van Advies van Ilfa en haar eigen vader met een exemplaar. Maar niet voordat ze de belangrijkste persoon in haar zakelijk leven Elize van Es, managing partner bij Ilfa, naar voren roept om het eerste exemplaar te overhandigen.

Arnaud Faddegon, Sales Director Netherlands bij leverancier van onafhankelijke beleggingsinformatie Morningstar, gaat vervolgens in op de samenwerking tussen Ilfa en Morningstar die schuilgaat achter de titel van het boekje. “Bij Morningstar werken knappe koppen over de hele wereld aan het verrijken van data. Beleggers zijn onze primaire doelgroep, maar treasurers, financiële instellingen en pensioenfondsen zijn voor ons ook zeer interessante groepen.” Onder meer via een online platform trekken Ilfa en Morningstar vanaf heden samen ten strijde.

GeldcultuurJort Kelder bij Ilfa Treasury Support

“Roosendaal bij Arnhem toch wel?”, had Jort Kelder gevraagd toen hij werd uitgenodigd om een rol te vertolken tijdens de opening van Ilfa Roosendaal in Noord-Brabant. “Daar wonen tenminste nog wat rijke mensen.” Hij leidt de aanwezige medewerkers en relaties langs zijn carrièrepad, dat natuurlijk serieus begon bij Quote. Midden jaren negentig, toen volgens Kelder de ‘geldcultuur’ opkwam, lanceerde hij de eerste Quote 500. “Nederland omhelsde het Angelsaksische, dat later toch ook veel kapot heeft gemaakt. Ze zeggen wel: ‘Vertrouwen is alles, controle is beter.’”

Toch moet je volgens hem ook risico’s durven nemen. Hij haalt enkele ondernemingen aan die in zwaar weer zijn geraakt. “Kijk hoe KPN er nu voor staat. Ad Scheepbouwer heeft de boel ooit gered met behulp van treasury management. Maar hij heeft niet geïnvesteerd, zich niet ondernemend gedragen. Je hebt wel de guts nodig om niet alleen naar de kaspositie en de aandeelhouderswaarde te kijken.”

Het Snelle Geld

Voor de VPRO is Kelder momenteel druk met de serie Het Snelle Geld. In de afgelopen 25 jaar is ons land schatrijk geworden. En nu zitten we in een crisis die ons allen treft. Wat is er gebeurd? Deze vraag bracht Kelder en de VPRO bij elkaar. Kelder kijkt in de serie als getuige-deskundige en betrokkene terug op een kwart eeuw van wilde kapitalistische jaren in Nederland. Hij tovert nog wat sterke verhalen uit zijn hoed en weet het publiek van begin tot eind te boeien. Want wie smult er nu niet van succesverhalen én andermans ongeluk? Richard Branson en Dirk Scheringa mogen niet ontbreken. Over die laatste: “Als ‘ie de winst gewoon op de bank had laten staan, was ‘ie er nog geweest.”

Meer informatie over ILFA TREASURY SUPPORT:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!