Info Instruments BV bereidt logistieke sector voor op smart tachograaf

  • Logistiek & Vervoer

Met ingang van 15 juni 2019 wordt de nieuwe Europese wetgeving voor digitale tachografen van kracht. Alle nieuw geleverde vrachtwagens in ons land dienen vanaf die datum te beschikken over een digitale, smart tachograaf. Bij het Bredase bedrijf Info Instruments zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen, die bedrijven in de logistieke sector moeten treffen bij de invoering van deze nieuwe wet- en regelgeving.

Info Instruments BV bereidt logistieke sector voor op smart tachograaf

4.0 smart tachograaf

De 4.0 smart tachograaf is uitgerust met drie nieuwe functies: een ITS-interface (Intelligent Transport Systems), een DSRC-interface (Dedicated Short Range Communication) en GNSS-integratie (Global Navigation Satellite System). Controlerende instanties kunnen hierdoor sneller optreden bij vermoedens van fraude en/of manipulatie en efficiëntere wegcontroles houden.

Tachograaf data op orde

‘De vernieuwde tachograaf legt o.a. de snelheid vast en of er gereden is zonder  bestuurderskaart’, legt Jeroen Foppele van Info Instruments uit. ‘Daarnaast zijn eenheden van het IL en T met deze nieuwe versie in staat om rechtstreeks informatie uit een tachograaf te downloaden, wanneer ze naast een vrachtwagen rijden.’ Volgens Foppele wordt het daarom nog belangrijker voor logistieke dienstverleners om hun tachograaf data op orde te hebben. ‘Het wordt steeds eenvoudiger voor instanties om digitale tachograaf data te controleren. Dit betekent dat het op orde hebben van deze data voor transportbedrijven nog belangrijker wordt. Het moet een vast onderdeel worden van het bedrijfsproces.’ Het niet op orde hebben van de tachograafdata kan leiden tot een maximale boete van € 4.400,--- per overtreding voor wat betreft de chauffeursdata, als ook de voertuigdata (zie publicatie Staatscourant).

‘Tevens zien wij dat ISO-gecertificeerde transportondernemingen verplicht gesteld worden in de risico analyse om het risico van de tachograafdata op te nemen.’

Tachograaf

Chauffeurstrainingen

Info Instruments is in meer dan vijfendertig jaar uitgegroeid tot hét aanspreekpunt in de transportbranche voor alle oplossingen in hard- en software en klantspecifieke trainingen, die te maken hebben met digitale tachograaf(data) en het wettelijk kader daarvan.

Zo verzorgt  Info Instruments chauffeurstrainingen CCV (Code95 erkend). ‘Het  naleven van de rij- en rusttijden  en het voorkomen van boetes hierop is een wettelijke verplichting, die vaak onderbelicht blijft. Chauffeurs  zijn zich niet altijd bewust van hun foutief handelen. Daarom bieden wij gerichte chauffeurstrainingen waarbij zij de regels correct leren toepassen en de digitale tachograaf effectief leren gebruiken.’

IJkapparatuur voor tachografen

Inmiddels worden nieuw afgeleverde voertuigen reeds voorzien van de nieuwe 3.0 tachograaf, het retrofit model voor de digitale smart tachograaf 4.0. Tegelijkertijd is Info Instruments al volop aan het anticiperen op de nieuwe wetswijziging bij verordening 165/2014, die medio 2019 van kracht wordt. ‘Onze klanten zijn met name transportbedrijven, eigen vervoerders, maar ook truckservice partners. Door de hernieuwde wetgeving zijn zij verplicht om nieuwe apparatuur aan te schaffen en bovendien moeten ook hun medewerkers worden getraind om volgend jaar aan de nieuwe wettelijke regels te kunnen voldoen.’ Info Instruments ondersteunt de truck service partners door een advisering op maat, zodat zij zonder enige moeite de overstap kunnen maken naar de nieuw op de markt verschenen en nog te verschijnen tachografen.

Over Info Instruments

Info Instruments is geautoriseerd Partner in Business van Continental VDO in Eindhoven voor Brabant, Limburg,  Gelderland, Zuid-Holland en  Zeeland en als onderneming ook nauw verbonden met andere A-merken, zoals onder andere MiX Telematics en Garmin. Daarnaast verkoopt, monteert en repareert Info Instruments  o.a. fleetmanagement systemen, tachografen, alarmsystemen en voertuig volgsystemen.

Tenslotte is Info Instruments een van de weinige RDW-erkende reparatiediensten voor analoge tachografen en behoort de revisie van oldtimers instrumenten tot hun dagelijkse werkzaamheden.

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over INFO INSTRUMENTS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!