Informatieveiligheid staat steeds hoger op de agenda

  • Zakelijke dienstverlening

Fortados bewaart in een bunker kostbaarheden van particulieren. Het Eindhovense bedrijf, gevestigd in de voormalige Nederlandse bank, beheert ook fysiek opgeslagen digitale bestanden. Een van de klanten is FujiFilm Recording Media. Ze ontmoetten elkaar bij het Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS).

Informatieveiligheid staat steeds hoger op de agenda

Foto: Jan Vermeulen, directeur Fortados

DITSS is niet alleen als innovatieplatform belangrijk om de huidige veiligheidsvraagstukken te tackelen”, zegt Jan Vermeulen, directeur van Fortados, “maar het zorgt ook voor een kruisbestuiving van bedrijven onderling. Fuji is daar een mooi voorbeeld van.” 

Veiligheid steeds hoger op de agenda

Door de revolutionaire technologische ontwikkelingen komt de veiligheid in onze samenleving steeds meer onder druk te staan. Daarom staat informatieveiligheid steeds hoger op de agenda van overheid, instellingen, burgers en ondernemingen. Denk aan cyberaanvallen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, waardoor het internetverkeer wordt platgelegd. Of dat privacygevoelige informatie door hackers wordt gestolen en openbaar gemaakt. Daarnaast worden steeds meer bedrijven en burgers de dupe van slinkse methodes om via digitale sluipwegen geld afhandig te maken.

Fortados meerwaarde voor DITSS

Sloten op de deur zijn noodzakelijk. Maar die moeten door de voortschrijdende ontwikkelingen steeds weer worden aangepast. Om ervoor te zorgen dat die veiligheid - en dus het vertrouwen in de bits- en byteswereld waarin we leven - wordt gewaarborgd is DITSS in het leven geroepen. Fortados maakt daar ook deel van uit. “Toen we ons pand openden, was DITSS er ook bij”, zegt Vermeulen. “Zij zag meteen de meerwaarde van ons bedrijf om de veiligheid in de samenleving te borgen. Zelf vinden we het belangrijk om met verschillende branches en disciplines te overleggen en te discussiëren hoe we veiligheid kunnen verbeteren, innoveren. Door kennis te delen, vermenigvuldig je kennis.”

Tapecartridges van Fujifilm opslaan

Elkaar ontmoeten bij DITSS leverde Fortados ook een nieuwe klant op: FujiFilm Recording Media. “Dit bedrijf maakt tapecartridges. Op de nieuwste modellen kunnen enorm veel data worden weggeschreven. Steeds meer bedrijven maken daar gebruik voor archiveringsmateriaal dat lange tijd niet nodig is maar voor de wetgeving moet worden bewaard. Ze slaan het niet meer op in de cloud, want je hoort bijna dagelijks over datalekken. De offline data moet wel fysiek veilig worden opgeslagen. Dat gebeurt bij ons, in een kluis. En dat is gegarandeerd veilig.”

DITSS werkt aan oplossing voor Elektronisch Patiënten Dossier

Binnen DITSS samen nadenken over informatieveiligheid levert ook oplossingen op die maatschappelijk relevant zijn. Zo is het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) al een paar jaar een heet hangijzer: wie heeft er wel of niet toegang toe. “Een vraagstuk dat naadloos past bij DITSS”, zegt Vermeulen. “In die keten hebben verschillende partijen, zoals de zorg, de gemeente en bedrijven zich erover gebogen over de vraag hoe we kunnen ervoor zorgen dat de patiënt zelf de sleutel in handen heeft wie welke gegevens mag inzien of niet. Daarbij mag de medische veiligheid van de patiënt niet in het geding komen. Dat is gelukt. Daar zijn we heel trots op.” Het plan zal op 20 december in Eindhoven worden gepresenteerd.

Geestelijk rijker van

De conclusie van Vermeulen over DITSS: “Het is buitengewoon interessant om alle facetten – organisaties, instellingen en bedrijven – rondom veiligheid en technologie te ontmoeten. Het verbreedt je horizon, je wordt er geestelijk rijker van. En het kan leiden tot interessante proposities.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over FORTADOS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!