Innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst trapt af bij High Tech Campus

  • Innovatie & MVO

Op 26 januari vond in het Conference Center op de High Tech Campus in Eindhoven de kick-off van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’ plaats. Het programma richt zich op pre-competitieve samenwerking en verbetering van productieprocessen.

Innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst trapt af bij High Tech Campus

Het innovatieprogramma 'Fabriek van de Toekomst' heeft als doel om slimme innovatie- en productiefaciliteiten te ontwikkelen, gebruikmakend van én toegespitst op de nieuwste technologieën, en deze toegankelijk te maken voor de gehele sector. Een versnelde overgang naar een ‘slimme industrie’ wordt zo gerealiseerd door samenwerking in de hightech waardeketen.

Projecten

Het programma bestaat uit 7 projecten gericht op de thema’s robottechnieken, digitale informatie-uitwisseling, multi-materiaal 3D printen, industrieel metaalprinten, high tech software, techniek vakopleidingen en geavanceerde productie logistiek. Het programma is opgesteld door bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en brancheverenigingen in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries Coöperatie en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). In totaal zijn zo’n 75 bedrijven en 6 onderwijs- en kennisinstellingen aangesloten.

Innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’

John Blankendaal, Managing Director van Brainport Industries is als ecosysteem van hightech toeleveranciers betrokken bij vrijwel alle projecten en veelal verantwoordelijk voor de coördinatie: “Dit programma is mede dankzij het vooruitstrevende innovatiebeleid van de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen. We zijn erg blij dat we onze actie agenda voor Mens, Technologie, Markt en Samenwerking hiermee een flinke impuls kunnen geven en zo de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse hightech toeleverketen te helpen verstevigen, samen met een groot aantal bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen.''

Thema's 

De innovaties zijn gericht op de volgende thema’s:

  1. Robottechnieken (fieldlab Flexible Manufacturing)
  2. Informatie-uitwisseling (fieldlab Smart Connected Supplier Network)
  3. Multi-materiaal 3D printen (fieldlab Multi Materiaal 3D)
  4. Industrieel metaalprinten (AddFab – 3D metal printing)
  5. Software (fieldlab High Tech Software Competence Center)
  6. Opleidingen (Teclab en Brainport Industries College)
  7. Logistiek (Advanced Manufacturing Logistics)

Locatie

De faciliteiten voor de Fabriek van de Toekomst worden op dit moment gerealiseerd op het terrein van Brainport Industries Campus (BIC). BIC is een campusontwikkeling van bijna 200 hectare in Eindhoven Noord West. De campus wordt gerealiseerd aan de A2, dichtbij Eindhoven Airport en het Beatrixkanaal en maakt onderdeel uit van het Brainport Park.

Oprichting

BIC is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant, De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en SDK Vastgoed. Het hart van BIC wordt gevormd door het glazen Atrium, een ruimte met hoogwaardige gedeelde voorzieningen, zoals horeca, technologie showrooms, flexibele productieruimtes en paviljoens voor innovatie, onderwijs en ontwikkeling. Dit Atrium zal, samen met het innovatieprogramma, dienen als ‘cement’ tussen de vele bedrijven en kennisinstellingen die betrokken zijn bij BIC als huurder, dienstverlener en/of samenwerken in een van de innovatieprojecten

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!