Innovatieve renovatieconcepten maken woningen in Zeeland duurzamer

 • Innovatie & MVO

Het straatbeeld toont steeds meer zonnepanelen, maar dit is slechts één van de vele oplossingen om energie te besparen en duurzaam te wonen. De bouwsector houdt zich volop bezig met onderzoek én ontwikkeling van nieuwe duurzame oplossingen.

Innovatieve renovatieconcepten maken woningen in Zeeland duurzamer

Foto: Maarten Sas, directeur bij RWS en Walter Koens mede-eigenaar bij Marsaki 

Projectmanagementbureau Marsaki en woningcorporatie RWS Goes hebben eind 2016 24 identieke woningen gerenoveerd aan de hand van vier verschillende duurzaamheidsconcepten. De komende twee jaar monitoren zij de resultaten en delen zij hun bevindingen.

Onderzoek naar duurzame isolatie of installatie

Walter Koens, projectmanager en mede-eigenaar van Marsaki, en Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS partner in wonen in Goes, werken intensief samen om betere technieken te vinden die voor meer CO2 reductie zorgen, energie besparen én de woonlasten voor huurders verlagen. De 24 gerenoveerde woningen in Wemeldinge en Biezelinge (gemeente Kapelle, Zeeland) getuigen hiervan. Sas: “Er zijn nog genoeg mogelijkheden om te onderzoeken wat bijvoorbeeld de beste manier van isoleren is. Vaak zie je dat alleen grote bouwbedrijven investeren in onderzoek, maar die zitten er in Zeeland niet zoveel. Wij trekken daarom de kar en nemen de regio mee met onze ontwikkelingen. We delen onze kennis daarom ook graag met anderen.”

4 duurzame renovatieconcepten

Marsaki en RWS hebben in Wemeldinge en Biezelinge vier concepten uitgewerkt om de woningen energiezuiniger en zelfs energieneutraal te maken:

 1. Energielabel verbetering:
  kozijnen zijn vervangen, dubbel glas is aangebracht en het dak en de vloer zijn geïsoleerd;
 2. Najaarsjas om de woning heen;
  prefab gevelelementen worden aan de buitenzijde voor de bestaande gevel geplaatst en op het bestaande dakbeschot worden prefab dakelementen geplaatst.
 3. Winterjas:
  hetzelfde als 2, maar dan nog beter geïsoleerd, hogere kwaliteit van materialen en een betere kierdichtheid;
 4. Nul-op-de-meter:
  hetzelfde als 3, maar de gasaansluiting is vervangen door een all electric warmtepomp en op het dak zijn extra zonnepanelen geplaatst, zodat de woning energieneutraal is.

Energiebesparing en verlaging van de woonlasten

“Als woningbouwvereniging met ruim 6.500 woningen maken wij ons hard voor energiebesparing, het reduceren van de CO2 uitstoot én het beheersen en verlagen van de woonlasten voor huurders. We staan open voor nieuwe technieken en ontdekken graag het beste concept voor morgen. Marsaki adviseert ons en verzorgt het complete bouw- en projectmanagement. Zij is een duurzame ontwikkelaar en innovator en onderzoekt voor ons welke duurzame oplossing het meeste rendement oplevert qua woninglasten en energieverbruik”, aldus Maarten Sas.

Van energielabel D naar A

Walter Koens: “We hebben verschillende vragen uitgezet bij Zeeuwse aannemers. We hebben ze o.a. gevraagd om ideeën aan te dragen om het energielabel van D naar A te krijgen, maar ook om een hele goede manier van isoleren te bedenken én hoe je ‘nul-op-de-meter’ woningen kunt creëren. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Fraanje en de Nederlandse Bouwunie om de vier concepten mee uit te werken. Installatiebedrijf Van de Velde uit Yerseke heeft de zes nul-op-de-meter woningen geïnstalleerd.”

Monitoring van het energieverbruik

“De komende twee jaar gaan we de concepten monitoren. We meten wat het beste is voor de huurder, hoeveel energie er per variant bespaard wordt en hoe de huurder het comfort beleefd. Zo kan RWS beoordelen wat de best geïnvesteerde euro is. Voor Nederlandse begrippen is het heel bijzonder dat je binnen één project vier verschillende energiepakketten toepast en de effecten hiervan vervolgens gaat volgen. We gaan de resultaten dan ook zeker delen met de buitenwereld. We hopen dat andere woningcorporaties hierdoor ook geïnspireerd raken”, aldus Koens.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over MARSAKI B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!