home » projecten » Bouw »

Kerk op locatie De Hartenberg klaar voor de toekomst dankzij RTP Elektrotechniek

  • Bouw

“Yes, we gaan ermee aan de slag!” Het renoveren van het kerkgebouw op locatie De Hartenberg van zorggroep ’s Heeren Loo lokt enthousiaste reacties uit bij RTP Elektrotechniek uit Afferden. Het toekomst klaar maken van een kerk is immers geen standaardopdracht. “Een bijzondere klus op een unieke locatie.”

Kerk op locatie De Hartenberg klaar voor de toekomst dankzij RTP Elektrotechniek

Het is ook een móóie locatie. Het terrein van ’s Heeren Loo in Wekerom is groen, met her en der gebouwen en schuurtjes, een speeltuin, een mini-dierentuin en een eetcafé. Het lijkt bijna een vakantiepark. De Hartenberg is echter de woon-, werk- en leerplek voor mensen met een verstandelijke of andere beperking. 

Belangrijk voor de bewoners

Midden op het terrein staat een kerk, een authentiek herkenningspunt voor mensen uit de omgeving. Bij de renovatie wil men de kerk en klokkentoren dan ook graag in de huidige vorm behouden. “De kerk is heel belangrijk voor de bewoners van de Hartenberg”, weet accountmanager Rob Bisschops. “De dienst wordt altijd goed bezocht. Ook het karakteristieke geluid van het carillon is hier een gegeven dat willen mensen tijdens de renovatie niet missen. Nu het carillon er tijdelijk uit is heeft men het klokgelui opgenomen en wordt het afgespeeld via de luidsprekers!” Bij start van het project was de uitdaging om het kerkgedeelte met de Kerst af te hebben, zodat de dienst plaats kon vinden. Rob: “Dit is gelukt! We hebben ervoor gezorgd dat alles mooi weggewerkt was en dat de verlichtings- en geluidsinstallaties, en de besturingspanelen werken.”

Unieke locatie

“Er bestaan weinig locaties van zorginstellingen waar een kerk op staat, die dan ook nog bezocht wordt door mensen van buitenaf. Het is bijzonder dat zo’n kerk überhaupt gerenoveerd wordt – ze worden tegenwoordig eerder verkocht of verhuurd. Op de Hartenberg gaat men toekomstgericht verder met hun kerk en wil men juist iets opbouwen.”

Een multifunctioneel gebouw

RTP voert de werkzaamheden gezamenlijk uit met Bouwbedrijf Kreeft en BAM Bouw en Techniek. Naast de renovatie van de kerk worden er nieuwe ruimtes aangebouwd. Het geheel is niet zomaar een ontmoetingsplek; hier komen horeca, bedrijvigheid en zorg samen. Het is dé plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen (leren) werken. Waar mensen die op het zorgpark wonen kunnen recreëren, met elkaar en samen met hun ouders en familie. Het is ook dé plek waar inwoners van Ede en mensen die in de regio op vakantie zijn terecht kunnen voor een overheerlijke lunch of een kop koffie met appeltaart. En het is dé plek voor bedrijven en organisaties in de regio die sociaal willen ondernemen en een vergader- of evenementenlocatie zoeken waar een unieke ambiance en bijzondere bedrijvigheid heerst.

Rob: “Deze combinatie wordt gemaakt om het gebouw optimaal te benutten. De rol van RTP is om met het oog op de nieuwe gebruiksdoelen een geschikte en toekomstbestendige elektrische installatie te verzorgen.” 

Veilig en flexibel

Rob geeft samen met  een leidinggevende monteur John van Oosteren een korte rondleiding. De heren leggen uit wat er in de praktijk allemaal nodig is voor een goed functionerend complex. Dat begint met een elektrisch hoofdtracé van kabelgoten. Daarvanuit lopen er kabels naar wandcontactdozen, lampen en schakelaars. Kortom: alle punten die elektriciteit behoeven. Wat betreft de verlichting van het pand legt RTP een KNX-systeem aan. Dat houdt in dat elk aansluitpunt bestuurd kan worden door software, waarmee men de verlichtingssterkte voor een bepaalde periode kan voorprogrammeren. Het verlichtingsplan is eenvoudig te besturen met een geografisch paneel. Tot slot verzorgt RTP ook de brandmeld-, miva-, noodverlichting- en vluchtwegverlichtingsinstallatie.  

Een oude bekende

RTP verleent al decennialang  diensten aan ’s Heeren Loo zoals algemeen elektra-onderhoud, -inspecties, en aanverwante zaken.  Regelmatig is RTP ook betrokken bij een verbouwingsproject -en nieuwbouw. Rob: “Omdat ’s Heeren Loo voor ons een bekende partij is, kunnen we ons plan makkelijker afstemmen op hun behoeftes. We hebben een prettige manier van samenwerken: alles is voor beide kanten bespreekbaar. Het geeft een speciaal gevoel dat we weer een mooie klus mogen doen voor onze vaste klant. Dat vertrouwen willen we waar blijven maken.”

Meer informatie over RTP ELEKTROTECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!