‘Klant bedenkt slimme app; Flynth zorgt voor fiscaal vriendelijke oplossing’

  • Financieel & Juridisch

Voor ons is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat diverse apparatuur allerlei praktische zaken voor ons regelt. Telefoons regelen onze huiskamertemperatuur en bankzaken, auto’s kunnen zelf inparkeren en objecten kunnen tegenwoordig in 3D worden uitgeprint.

‘Klant bedenkt slimme app; Flynth zorgt voor fiscaal vriendelijke oplossing’

Foto: Daniel Hagen (links) en Flynth-klant Eric van den Brand

Sommigen spreken dan ook van de vierde industriële revolutie. Dat deze ontwikkeling een belangrijk onderwerp is, blijkt wel uit het feit dat hierover uitvoerig werd gesproken tijdens het World Economic Forum dat eind januari van dit jaar in Davos werd gehouden.

Voor veel ondernemers is het lastig om op deze ontwikkelingen in te spelen. Zo niet voor ICT-ondernemer Eric van den Brand. Hij heeft onder andere de “FC Businessclub app” ontwikkeld. Deze app maakt het mogelijk dat hij 24/7 toegang heeft tot zijn businessclub (i.e. Businessclub FC Den Bosch), zonder dat hij daadwerkelijk bij de bijeenkomsten aanwezig hoeft te zijn. Mocht hij wel een bijeenkomst willen bijwonen, dan helpt de app hem bij het selecteren van de juiste bezoekmomenten. Daarnaast biedt de app diverse vernuftigheden, zoals de mogelijkheid om extra wedstrijdkaarten te bestellen of om (al dan niet met toepassing van een pushbericht) sponsoren via de app professioneel en netwerkbreed te presenteren.

Dat deze app een gat in de markt is, blijkt wel uit het feit dat het inmiddels door meerdere clubs in het betaald voetbal en het bedrijfsleven is omarmd. Er is zelfs interesse voor de app getoond vanuit de Bundesliga. Ondernemend als Eric is, is het hier niet bij gebleven. Zo heeft de app (onder andere) als inspiratie gediend voor ClubConnect, een netwerktool van Eric waar bedrijven en zakelijke netwerken hun voordeel mee kunnen doen.

Fiscaal voordeel

Het ontwikkelen van een app is één ding, het fiscaal technisch goed uitwerken is iets anders. Eric had in deze een goede sparringpartner aan Daniël Hagen, werkzaam als accountant bij en vestigingsleider van Flynth adviseurs en accountants in ’s-Hertogenbosch. Zo adviseerde Daniël hem om een holdingvennootschap op te richten met daaronder twee dochtervennootschappen: één voor de oorspronkelijke onderneming en één voor het intellectuele eigendomsrecht.

Op die manier is niet alleen het risico beperkt, maar kan bij een eventuele verkoop van het intellectuele eigendomsrecht een aanzienlijk fiscaal voordeel worden behaald. Indien het intellectuele eigendomsrecht namelijk zèlf door de vennootschap zou worden verkocht, dan is de behaalde verkoopwinst in de oorspronkelijke situatie fiscaal belast met vennootschapsbelasting. Echter, indien de holdingvennootschap de aandelen van de vennootschap waarin het intellectuele eigendomsrecht is ondergebracht zou verkopen, dan  is door toepassing van de deelnemingsvrijstelling de verkoopwinst fiscaal onbelast.

Flynth schema

Uiteraard moeten dan wel aan diverse voorwaarden worden voldaan. Daarnaast is het van belang om het intellectuele eigendomsrecht bij verkoop goed te waarderen.

Vierde industriële revolutie of niet, sommige zaken kunnen niet door apparatuur worden geregeld. In sommige zaken blijft mensenwerk de meeste toegevoegde waarde bieden. Laten we de technologische ontwikkelingen omarmen, maar blijf met elkaar in contact treden. Dan worden de mogelijkheden het meest optimaal benut en zijn we samen sterk!

Flynth. Ondernemen inspireert.

Flynth ondersteunt ondernemers met advies- en accountancydienstverlening. Met 35.000 klanten, ruim 1.400 medewerkers en een landelijk vestigingsnetwerk zijn wij sterk in het midden- en kleinbedrijf, de agrarische sector en de tuinbouw.

Onze klanten hebben in hun persoonlijke adviseur bij Flynth een sparringpartner, die de taal van de ondernemer spreekt. Hij helpt hen kansen en mogelijkheden te creëren voor continuïteit en groei van hun bedrijf. Met gevoel voor ondernemerschap en een full-service dienstenpakket, inclusief innovatieve online diensten. Succesvol ondernemen inspireert niet alleen de ondernemer maar ook zijn adviseur! Meer informatie vindt u op www.flynth.nl.

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!