Kom kijken, laat je inspireren en doe mee op Brainport Industries Campus

  • Technologie

Op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven zit je middenin de industriële revolutie 4.0. Innovatieve technologiebedrijven, productiebedrijven en onderwijsinstellingen vind je hier onder één dak.

Kom kijken, laat je inspireren en doe mee op Brainport Industries Campus

Zij delen kennis en faciliteiten en werken samen aan de Fabriek van de Toekomst. Dit moet je zien, beleven en zelf ervaren.

Fieldlabs

Productieprocessen worden geautomatiseerd, slimme robots worden getest en nieuwe assemblage technieken worden geïmplementeerd. In 7 fieldlabs wordt gewerkt aan innovatieve producten en productiemethodes (zie kader). “In totaal zijn zo’n 70 bedrijven en 6 kennisinstellingen aangesloten bij het innovatieprogramma dat we specifiek hebben opgezet voor en met de high tech maakindustrie. Ze werken samen aan verschillende trends in de industrie, zoals robotisering, 3D printing en automatisering”, vertelt Michel Weeda, grondlegger en manager van het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst. “De kracht van innovatie berust immers op slim samenwerken en daar is BIC op ontworpen.”

Slim samenwerken

Op de campus, te midden van één van de grootste stadsparken van Eindhoven, midden in het groen, delen de deelnemers kennis en faciliteiten. Daardoor zijn de kosten lager, de kwaliteit hoger en nieuwe technologieën kunnen sneller worden getest en geïmplementeerd in de bedrijven. Ook bedrijven van buiten de campus kunnen komen kijken, experimenteren en onder condities gebruik maken van de technische faciliteiten (waaronder fieldlabs). Onder een dak zijn vele “smart industry” technologieën en “smart industry” mensen verenigd om de maakindustrie innovatief en concurrerend te houden. Tel daar de diverse regionale en (inter)nationale samenwerkingsverbanden die BIC ontwikkelt bij op, dan weet je dat dit een bijzondere locatie is, waar iedereen welkom is.

Brainport Industries Campus

Leven lang leren

Kennisinstellingen, zoals Summa College, Fontys, TU/e en TNO, zijn nauw betrokken bij de innovatieprogramma’s. Jong talent wordt middenin de praktijk opgeleid. Zij leren machines bedienen, doen mee aan experimenteel onderzoek en werken mee aan de productietechnologie innovaties. ”Voor de werkende populatie is onderwijs en training net zo belangrijk. Technologie gaat snel, maar met de aanwezigheid van de onderwijsinstellingen op de campus en onze fieldlabs, kunnen wij “life long learning” programma’s voor bedrijven op BIC en ver daarbuiten faciliteren ”, vertelt Erik Veurink, eindverantwoordelijke voor het opzetten en ontwikkelen van de campus.

Kom eens kijken

Je kunt gewoon binnen wandelen in de 6000 m2 showroom waar de nieuwste innovaties worden getoond. Je ziet meteen wat er gebeurt. Weeda: “We willen technologie laagdrempelig, zichtbaar en toegankelijk maken. Daarmee maken we de high tech maakindustrie attractief en helpen we met het aantrekken van jong talent.” Er worden regelmatig inspiratiesessies, workshops en trainingen georganiseerd. Meedoen in projecten is ook een optie. “Veel partijen kijken op deze manier eerst hoe ze kunnen aanhaken en vestigen zich daarna op BIC”, zegt Veurink. Iedereen is welkom.

Dus wil je meer weten over de projecten van Brainport Industries? Kom dan gerust een kijkje nemen.

Overzicht fieldlabs

  • Fieldlab Flexible Manufacturing – robotisering en automatisering
  • Fieldlab The Smart Connected Supplier Network – slimme uitwisseling van data
  • Fieldlab Multimateriaal 3D – additive manufacturing & applicaties (kunststoffen)
  • K3D AddFab – 3D metal printing – additive manufacturing & applicaties (metaal)
  • Fieldlab High Tech Software Cluster – virtual prototyping & design, model based software en data analytics & services
  • FutureTec & Brainport Industries College – innovatiefonderwijs in het ecosysteem van de Hightech Maakindustrie
  • Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics – productie logistiek, multi company

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Brainport Industries Campus:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!