Landerij vanTosse als voorbeeld voor succesvolle Agrifood-samenwerking

  • Agrofood & Biobased

Een mooi resultaat van samenwerking In de AgriFood Capital is Landerij VanTosse. Even onder Oss ligt Landerij VanTosse, een gezamenlijk project van Stichting Landschapsbeheer Oss en de gemeente Oss.

Landerij vanTosse als voorbeeld voor succesvolle Agrifood-samenwerking

VanTosse staat voor een mix van innovatie, productie en educatie op het gebied van duurzaam voedsel, biodiversiteit, landschap en landbouw. Het is een gezonde voedselbron voor de stad en biedt mogelijkheden voor recreatie. Daarnaast vervult Landerij VanTosse een maatschappelijke functie als werk- en opvangplaats voor ouderen, school-drop outs, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Succesvolle samenwerking

Op grotere schaal richt VanTosse zich op de gehele Maashorst Community. Hoe kunnen andere ondernemers betrokken worden bij de kwartiermakers rol die VanTosse zich heeft opgelegd? Verschillende succesvolle samenwerking met lokale ondernemers zijn reeds vormgegeven:

  • samenwerking met Dalco Food met de ontwikkeling van de Bonenburger,
  • samenwerking met Vorle Paddenstoelen bij de opzet van de teelt van paddenstoelen in houtwallen
  • de teelt van hop in samenwerking met speciaal bierbrouwerijen.

Maar het meest succesvolle samenwerkingsproject is de bundeling van ondernemers in de Maashorst Spelt Vereniging. Telers, molenaars, loonwerkbedrijven en bakkers werken nu samen om de teelt van spelt als eerlijk Maashorstproduct te promoten en te vermarkten. Hiermee is de Maashorst Spelt Vereniging de eerste volledige keten van een streekproduct binnen de Maashorst. Van Akker naar de Bakker!

Nominatie Food to Fit Award 2015

Dat deze opzet ook binnen de Agrifood Capital als één van de meest innovatieve ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid wordt gezien, wordt bewezen door de nominatie van de Maashorst Spelt Vereniging voor de Food to Fit Award 2015!

Kinderen betrekken

Landerij VanTosse wil verschillende doelgroepen betrekken,  daarom is ervoor gekozen om bijvoorbeeld mee te doen aan de Kookwedstrijd Keukenbazen, juist de interesse van kinderen wekken. Op de Landerij VanTosse kunnen ze kennismaken met verschillende producten van het land. Zien hoe ze groeien, hoe ze ruiken, hoe ze worden geoogst en hoe ze kunnen worden verwerkt tot een smakelijk gerecht. Laat ze een aardappel uit de grond halen, deze schillen, er staafjes van snijden, hup in het vet en je hebt een heerlijk frietje. Of is het alternatief een diepvrieszak?

Door ze zelf met voedsel bezig te laten zijn leer je kinderen waar het voedsel vandaan komt. En als het een beetje meezit vinden ze het dan toch even lekker (of lekkerder?) dan de Mac. Omdat ze het zelf hebben gemaakt!

Meer informatie over LANDERIJ VAN TOSSE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!